Selangorkini
SELANGOR

Sambutan Maal Hijrah DUN Selat Klang meriah

NORHAYATI UMOR

KLANG 10 NOV : Kira-kira 200 peserta mewakili 20 kontinjen dari pelbagai peringkat termasuk sekolah tadika, rendah dan menengah berarak bagi memeriahkan sambutan Maal Hijrah 1435 Hijrah peringkat DUN Selat Klang, hari ini.

Perarakan itu bermula dari tapak pasar malam Kampung Delek dan berakhir di Masjid Nurul Iman,di sini.

Majlis penutup program itu  dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selat Klang, Dr Halimah Ali dengan suasana harmoni dan meriah.

Sambutan Maal Hijrah DUN Selat Klang 02

Sambutan yang bertemakan ‘Mari Mencari Rahsia’, Islam Rahmat untuk semua’ itu turut dihadiri oleh Ahli Parlimen Kapar, G Manivanan.

Halimah dalam ucapannya meminta pimpinan seluruh negeri dan seluruh rakyat negeri untuk mengehsankan diri sendiri agar tercapai taraf Selangor sebagai Darul Ehsan yang cemerlang.

Katanya, insan yang ehsan adalah insan yang ‘A-centric’ iaitu bersifat cemerlang dunia dan akhirat.

“Saya mahu kita bersama-sama membuat gelombang dalam diri sendiri iaitu mengehsankan diri ke arah yang lebih baik bermula dengan sambutan pada kali ini,” katanya.

Sambutan Maal Hijrah di peringkat Dun itu diadakan selama dua hari bermula 9 November dan berakhir jam 1 petang, 10 November.

Antara program yang diadakan ialah persembahan Qasidah, Forum Perdana, perarakan dan ceramah motovasi.

Empat orang dipilih menerima anugerah tokoh Maal Hijrah bagi Dun terbabit.

Sambutan Maal Hijrah DUN Selat Klang 01

Antaranya Mohd Hambali Arbaie dipilih sebagai Tokoh Belia ; Samad Awang sebagai Tokoh Pendakwah ; Shamsuddin Osman sebagai Tokoh Kepimpinan Masyarakat dan Yusuf Daud dipilih sebagai Tokoh Mithali.

Halimah turut berkesempatan menyerahkan bantuan Skim Mesra Usia Emas kepada lima penerima.

Selain itu, Halimah turut menyerahkan borang tawaran rumah bagi projek perumahan rakyat termiskin (PPRT) kepada kira-kira enam penerima.

EZY


Pengarang :