Selangorkini
SELANGOR

Hingga Ogos, Selangor catat pelaburan RM3.47 bilion

Oleh : Lizawati Madfa

SHAH ALAM 21 NOV : Sehingga Ogos tahun ini, Selangor berjaya mencatatkan pelaburan bernilai RM 3.47 bilion, dan bukannya RM 2.88 billion seperti mana yang didakwa Adun Batang Kali, Mat Nadzari Ahmad Dahlan semalam.

ean yong hian wahExco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Ean Yong Hian Wah, menjelaskan kenyataan yang dikeluarkan oleh Mat Nadzari itu tidak tepat dan perlu diperbetulkan bagi mengelak kekeliruan rakyat.

Katanya, Mat Nadzari juga silap ketika memaklumkan jumlah jangkaan pelaburan bagi tahun 2013 ialah RM 11.7 billion di Dewan Undangan Negeri (DNS) semalam.

“RM 11.7 billion seperti yang dinyatakan adalah jumlah pencapaian pelaburan yang diterima pada tahun 2012 yang lalu.

“Berdasarkan prestasi pelaburan semasa, jumlah jangkaan pelaburan bagi tahun 2013 ialah sebanyak RM 5 hingga RM 6 billion, bukan RM 11.7 billion,” kata Ean Yong.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan akhbar bagi mengulas dakwaan Mat Nadzari dengan fakta yang tidak tepat berkenaan jumlah pelaburan di Selangor yang turut disiarkan dalam beberapa buah akhbar.

Ean Yong (DAP-Seri Kembangan) berharap penjelasan dan maklum balas diberikan beliau dapat membetulkan kenyataan yang dikeluarkan Adun Barisan Nasional.

Kerajaan Negeri mencatatkan jumlah pelaburan domestik berjumlah RM 2.3 billion sementara pelaburan luar pula berjumlah RM 1.1 billion, menjadikan jumlah keseluruhan adalah sebanyak RM 3.4 billion.

-EZY


Pengarang :