Selangorkini
SELANGOR

Semua pihak dipanggil bagi selesai 14 projek rumah terbengkalai

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM 10 NOV : Semua pihak terbabit akan dipanggil berbincang bagi mengatasi masalah 14 projek perumahan terbengkalai yang dikenal pasti belum mempunyai kontraktor atau pemaju penyelamat di daerah Kuala Kubu Bharu.

Adun Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong, berkata projek itu melibatkan 4,707 pembinaan terbengkalai di Mukim Hulu Yam, Kerling, Serendah,  Rasa, Kuala Kubu Bharu, Batang Kali, Hulu Bernam dan Kalumpang.

Katanya, pemulihan projek hanyrumah terbengkalaia dapat diteruskan jika mendapat persetujuan daripada pemilik tanah atau pembeli.

“Jika persetujuan tidak dapat dicapai sepenuhnya maka pemaju tidak dapat teruskan usaha pemulihan, jadi saya akan cuba mengadakan perbincangan itu,” katanya kepada Selangor Kini bagi mengesahkan laporan dari sebuah portal.

Lee berkata, Kerajaan Negeri melalui Jawatankuasa Pemulihan Projek Terbengkalai (JPPT) akan berbincang untuk mendapatkan kerjasama semua pihak dalam isu itu.

“JPPT akan berbincang dengan pemaju penyelamat bersama jabatan teknikal bagi tujuan mempercepatkan kaedah pemulihan projek dengan mengenakan syarat minima.

“Sekiranya terdapat kenaikan kos, JPPT akan menilai semula kos pemulihan bagi mendapatkan butiran terperinci kos tambahan yang perlu ditanggung secara bersama dengan pembeli,” katanya.

Dalam kes terbabit, Kerajaan Negeri boleh mengambil tindakan pengambilan tanah di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960 dan tindakan perampasan tanah sekiranya wujud pelanggaran peruntukkan di bawah Kanun Tanah Negara 1965.

EZY


Pengarang :