Selangorkini
NASIONAL

Separuh lokap, bilik soal siasat tiada CCTV, polis tak gunakan peruntukan

ccsb-ads

hee loy seanKUALA LUMPUR 9 Nov: Peruntukan untuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) di lokap dan bilik-bilik soal siasat tidak digunakan sepenuhnya oleh polis, kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sean.

Berdasarkan jawapan Menteri Dalam Negeri di Parlimen 7 November lalu, katanya 389 lokap belum dipasang CCTV daripada sejumlah 730 lokap manakala daripada 107 bilik soal siasat, 57 tidak dilengkapi kamera itu.

“Ini menjadi salah satu punca kes kematian dalam tahanan kerap berlaku di Negara ini,” katanya merujuk kes Cheah Chin Lee, 36, yang dijumpai mati dalam lokap Tanjong Tokong 13 Ogos tahun lalu.

Beliau berkata, laporan bedah siasat yang mendapati mangsa ‘menggantung diri sendiri’ amat mencurigakan dan mendiang dijumpai mati selepas lima jam ditahan.

“Alasan lain yang digunakan polis jika ada kematian dalam tahanan ialah mangsa mengalami masalah kesihatan.

“Dalam kes ini, ada rakaman CCTV tetapi tiada rakaman audio menyebabkan kesukaran kepada mahkamah untuk mengenalpasti kejadian tersebut,” katanya.

Dipetik Keadilan Daily, Loy Sean berkata, punca kematian boleh dimanupilasi kerana tiada rekod keluar-masuk anggota ke lokap mahupun bilik siasatan.


Pengarang :