Selangorkini
NASIONAL

Siling Hospital Serdang runtuh 4 kali, Subramaniam perlu beri penjelasan

Oleh : Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 15 NOV : Menteri Kesihatan, Datuk Dr S Subramaniam diminta memberi penjelasan berkenaan keruntuhan siling Hospital Serdang sebanyak dua kali, dalam tempoh dua bulan.

Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching, berkata Subramaniam perlu memberi penjelasan yang munasabah bukan jaminan ‘kitar semula’ seperti yang dilakukan bekas menteri, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

teo nie ching red 01“Saya ingin tanya, apakah siasatan atau arahan yang sudah beliau jalankan selepas berlakunya keruntuhan siling kali ketiga, baru-baru ini,” katanya dalam kenyataan media di sini, hari ini.

Nie Ching berkata, Hospital Serdang yang menelan kos pembinaan RM690 juta itu dilaporkan berlaku keruntuhan siling, pada 30 September lalu.

Hospital berkenaan mula beroperasi sejak Disember 2005 dan berlaku keruntuhan siling sebanyak empat kali dalam tempoh lapan tahun.

Subramaniam pada sidang medianya berkata, abatan Kerja Raya (JKR) akan melakukan pemeriksaan menyeluruh ke atas struktur bangunan Hospital Serdang bagi memastikan keselamatan bangunan itu terjamin, pada 16 Oktober lalu.

“Tetapi, sebulan selepas beliau memberi jaminan itu, siling Hospital Serdang mengalami keruntuhan buat kali keempat, semalam.

“Adakah beliau sekadar memberi akujanji kosong atau tidak serius dan tidak tegas dalam melaksanakan tugasnya dalam membuat pemeriksaan secara terperinci serta menjalankan kerja penyelenggaran sewajarnya.

“Jika beliau tidak dapat memberi penjelasan yang memuaskan, saya akan memberi usul memotong gajinya di sidang Parlimen nanti,” katanya.

-NFN-

 


Pengarang :