Selangorkini
NASIONAL

Subsidi baja : Hak rakyat Kelantan terus dinafi

Oleh : NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR 14 NOV : Ahli Parlimen PAS Kelantan, mendesak kementerian bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencengahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya meneliti pemberian subsidi baja di negeri itu kerana ramai rakyatnya hak mereka atas perkara itu.

Ahli Parlimen Bachok, Ahmad Marzuk Shaary, berkata hal itu selaras dengan peruntukan Seksyen 7 (C), Akta SPRM iaitu meneliti amalan, sistem dan tatacara badan awam untuk memudahkan penemuan.

Katanya, disebabkan penafian subsidi itu, kerajaan negeri terpaksa menyediakan RM1.5 juta subsidi kepada rakyat Kelantan.parliment

“Saya percaya kerajaan sengaja buat tidak tahu berkenaan permainan politik terhadap skim bantuan subsidi baja padi ini.

“Kelantan mengalami diskriminasi subsidi baja padi oleh Barisan Nasional (BN) tetapi menjelang Pilihan Raya Umum, calon BN akan memberi kupon baja dan berkempen supaya mengundi parti itu,” katanya pada sidang media, di lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Hadir sama pada sidang media berkenaan adalah Ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Dr Nik Mazlan dan Ahli Parlimen Kubang Kerian, Baihaki Atiqullah.

Beliau berkata, laporan polis juga sudah banyak kali dibuat dalam isu itu, namun sehingga kini masih tidak ada tindakan dilakukan.

“Saya harap penemuan laporan audit 2012 bahawa buku stok baja tidak disahkan secara mingguan dan tidak diselenggarakan secara harian di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) dapat diatasi. Syor audit supaya dikaji pengeluaran program dasar jaminan bekalan makanan dan skim insentif pengeluaran padi dapat dilaksanakan dengan lebih tepat perlu diteliti,” katanya.

-NFN-


Pengarang :