Selangorkini
SELANGOR

Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor wajar ditambah baik

Oleh : Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 20 NOV : Kerajaan Selangor wajar meminda beberapa perkara di dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 yang pernah dipinda beberapa tahun dulu untuk kepentingan politik Barisan Nasional (BN).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) (DAP-Kampung Tunku), Lau Weng San, berkata usaha itu penting untuk memulihkan Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor supaya kembali kepada keadaan asalnya, pada 1959.

lau weng sanKatanya, antara bab yang harus diberi perhatian adalah “Bab 3 – Eksekutif” dan “Bab 5 – Badan Perundangan”.

“Selain itu, Dewan Negeri juga harus mengambil kesempatan menambahbaik beberapa peruntukan lain di dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor demi menjadikannya lebih lengkap dan menyeluruh,” kata beliau.

Weng San berkata demikian ketika perbahasan Belanjawan Selangor Tahun 2014 di Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Beliau berkata, laman sesawang DUN perlu ditukar untuk menjadikan lebih ringkas, interaktif dan berinformasi, selain daripada siaran langsung sidang DUN melalui internet, .

Katanya, laman sesawang DUN yang baru perlu mengandungi semua maklumat berkenaan Ahli Dewan Negeri Selangor, peraturan tetap, penyata, status dan dokumen, selain mudah dicari, diguna dan senang dimuat-turun.

“Enakmen Perkhidmatan Dewan Negeri Selangor (SELESA) perlu diluluskan secepat mungkin supaya pengurusan Dewan Negeri Selangor dijalankan dengan cara bebas dan profesional tanpa dipengaruhi perkhidmatan awam,” katanya.
-NFN-


Pengarang :