Selangorkini
SELANGOR

Unit basikal MBSA ditubuh pertingkat keselamatan bandar

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 10 NOV : Unit Rondaan Berbasikal (Unit Renjer) ditubuh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bagi mempertingkatkan aktiviti pencegahan masalah jenayah dan memperkasakan aspek keselamatan di sekitar bandar raya Shah Alam.

Unit Rondaan Berbasikal itu akan melakukan rondaan secara berbasikal di taman-taman awam sekitar bandar raya Shah Alam untuk membantu mencegah kes jenayah khususnya kes samun dan ragut di samping menguatkuasa peraturan dan undang-undang yang dikuatkuasakan oleh MBSA.MBSA basikal 02

Untuk permulaan, 12 unit basikal akan disediakan untuk menggerakkan unit ini dan jumlah basikal akan ditambah untuk memperkasakan unit supaya kawasan rondaan dapat diperluaskan ke kawasan lain.

Unit ini terdiri daripada anggota penguatkuasa MBSA dan akan dibekalkan keperluan tambahan seperti helmet basikal, sarung tangan, lampu keselamatan di hadapan dan dibelakang basikal dan lain-lain.

Majlis pelancaran disempurnakan oleh Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan sambil diringi Timbalan Datuk Bandar, Mohtar Hani yang diadakan di Dewan MBSA Seksyen 4 Shah Alam.

Selain itu, MBSA juga akan memulakan aktiviti rondaan bermotosikal bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM).

MBSA basikal 01Usaha ini akan dilakukan secara berterusan MBSA untuk memastikan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terpelihara.

“Rondaan secara bersama ini juga selaras dengan penubuhan Unit Polis Bantuan MBSA yang ditubuhkan untuk mengawal lalu lintas dan kawalan trafik, menjaga aset-aset MBSA serta membuat rondaan bersama PDRM,” jelas Datuk Mohd Jaafar.

Sebelum itu, Datuk Mohd Atan merasmikan Program Zon Bersih di Peringkat MBSA bagi bulan November 2013.

Ini merupakan program Zon Bersih terakhir untuk tahun ini sebelum hari pengauditan MBSA yang akan berlangsung pada 15 Disember.

-EZY


Pengarang :