Selangorkini
SELANGOR

Bantuan MES di DUN Jeram berjalan lancar

Oleh : Afeeqa Afeera

SHAH ALAM, 23 DIS : Penyerahan bantuan yang disediakan Kerajaan Negeri melalui program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Jeram berjalan lancar sehingga kini sejak Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih tampuk pemerintahan pada Mac 2008.

Penyelaras PKM DUN Jeram, Muhd Rashid Kassim, berkata sumbangan yang disalurkan kepada individu layak adalah mengikut prosedur dengan peserta paling awal mendaftar akan menerima bantuan terlebih dahulu.

RashidBeliau berkata tidak timbul isu pilih kasih atau mengabaikan mana-mana individu yang layak daripada menerima bantuan kerajaan negeri seperti yang didakwa sebuah akhbar baru-baru ini.

“Sebenarnya apa yang dilaporkan akhbar itu adalah tidak tepat kerana Pusat Khidmat DUN memberi bantuan sama rata kepada pihak yang layak.

“Tiada masalah dengan program MES seperti yang didakwa. Kita mengagihkan bantuan secara beperingkat dengan memberi keutamaan kepada mereka yang mendaftar awal,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini.

Katanya selain bantuan MES, PKM DUN Jeram turut membantu keluarga kurang berkemampuan di kawasan itu dengan menyerahkan nama mereka kepada Jabatan Khidmat Masyarakat (JKM) untuk menerima bantuan sebanyak RM300 sebulan.

MESMalah katanya bantuan sempena perayaan juga diberikan kepada keluarga yang layak berdasarkan cadangan nama yang diberikan oleh Ketua Kampung di situ.

“Kita pantau keadaan mereka dari semasa ke semasa. Dulu mereka menerima RM95 sebulan daripada JKM tetapi atas bantuan pusat khidmat, bantuan itu berjaya dinaikkan kepada RM300 sebulan,” katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau turut menafikan bantuan Jom Shopping pernah diberikan sebanyak dua kali kepada individu yang sama.

Katanya semua peserta warga emas yang layak hanya diberikan peluang sekali seorang untuk menikmati baucar Jom Shopping berkenaan.

“Semua sudah dapat. Dakwaan yang mengatakan ada individu mendapat dua kali itu tidak tepat kerana sebenarnya individu terbabit mewakili isterinya yang sedang sakit,” katanya.

EZY


Pengarang :