Selangorkini
NASIONAL

Barang naik : BN memangsakan rakyat, tingkat kemalangan dan jenayah

KUALA LUMPUR, 27 DIS: Impak inflasi bukan sahaja membabitkan aspek kewangan tetapi kesan sosial ke atas keutuhan kekeluargaan apabila ibu bapa mula membuat pelbagai kerja tambahan yang akan menjejas pelbagai aspek keharmonian keluarga.

“Ini sudah pasti. Apa lagi? Ada lagi dan yang ini tentunya menyayat hati,” kata Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad yang dipetik daripada Harakahdaily.

Dzulkefly Ahmad Pejabat PAS 01Beliau berkata, mengikut kajian sebuah badan penyelidikan (International Association of Traffic and Services) setiap kali bahan bakar iaitu petrol dan diesel naik dan inflasi tercetus, maka golongan berpendapatan rendah akan merubah cara hidup mereka.

“Menteri Barisan Nasional (BN) tidak perlu suruh rakyat ikat perut atau suruh ambil jalan alternatif kalau tidak bayar kenaikan tol sebab mereka memang tahu sangat untuk ‘survive’,” katanya.

Katanya, hanya menteri yang boleh hidup mewah membeli-belah di Harold, London dan bandar besar dunia ketika cuti krismas dan Tahun Baru, tetapi rakyat sudah mula mengikat perut serta bergelut untuk menyiapkan anak yang bakal memulakan sesi persekolahan.

Dzulkefly berkata, apabila rakyat bertukar daripada kereta Kancil dan Proton Saga kepada menunggang motosikal untuk ke pejabat, maka dapatan kajian membuktikan kadar kemalangan meningkat.

Beliau berkata, Malaysia adalah negara punyai risiko kematian jalan raya tertinggi di dunia, yang mana penunggang motosikal terdedah tiga kali ganda risiko kemalangan berbanding menaiki kereta.

“Dengan kenaikan kos saraan hidup ini atau inflasi barang naik, rakyat Malaysia berdepan dengan kemalangan maut. Apakah kerajaan BN sedar akibat perbuatan mereka menaikkan secara mendadak ini? BN memangsakan rakyat,” katanya.

Katanya, satu dapatan kajian sekumpulan penyelidik Universiti Saians Malaysia (USM) juga menemui hubungan faktor inflasi dan kadar jenayah, pada 2009.

“Sayugia dingatkan kerajaan Najib dengan NKRA jenayah serta KPInya pasti akan tercalar apabila rakyat lebih mudah menukar kerjaya mereka atau menambah pendapatan dengan meragut, mencuri dan merompak. Dapatan menemui hakikat bahawa ketika dalam tekanan kos sara hidup yang tinggi iaitu inflasi akan turut meningkatkan kadar jenayah.

“Rakyat juga diheret ke kancah jenayah atau menjadi mangsa jenayah. Pencetusnya siapa?,” katanya.


Pengarang :