Selangorkini
NASIONAL

Misi bantuan kedua SAMM bertolak ke negeri pantai timur

Oleh : Lizawati Madfa

SHAH ALAM 5 DIS : Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) melancarkan misi bagi mengurangkan beban mangsa banjir di beberapa negeri di pantai timur selepas menghantar misi bantuan lewat malam tadi.

Pengarah Propaganda SAMM, Edy Noor Reduan berkata, pihaknya turut menggalakkan orang ramai untuk memberikan sumbangan bantuan kepada mangsa banjir terutama di bandar Kuantan.

“SAMM menyeru orang ramai supaya sudi memberi sedikit sumbangan yang termampu kerana saudara kita di Kuantan amat memerlukan bantuan anda.

Kuantan Banjir-1“Antara bentuk bantuan yang boleh disumbangkan adalah makanan dalam tin, minuman, pakaian terpakai, selimut, lampin pakai buang dan keperluan asas,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Katanya, misi kedua akan bergerak dengan sebuah trak tiga tan dari Cheras ke Kuantan bermula jam 6.30 petang ini.

Orang ramai boleh menghantar bantuan di alamat Lot 7, Jalan 16, Kampung Cheras Baru atau menghubungi penyelaras misi bantuan Ilyana Rosli di talian 019-2314161 atau Sani Md Shah (012-9781707).

SAMM turut mengalu-alukan sumbangan kewangan yang boleh disalurkan ke akaun Maybank Solidariti Anak Muda dengan nombor akaun 5550 4111 3224 (sila maklum melalui sms 012-6937908) atau melalui akaun Maybank Azri Fauzir Mazlan 162021033077 (sila maklum melalui sms 019-2314161).

Pada masa sama, Edy melihat penolakan usul tergempar Ahli Parlimen (MP) Kuantan, Fuziah Salleh untuk mengisytiharkan Kuantan darurat sebagai satu sifat kebinatangan.

edy noor redzuan SAMM 01“Apa yang boleh dibuat apabila rakyat Kuantan memilih Pakatan Rakyat (PR) ibarat diberi hukuman dan adakah kerana ia diusulkan Ahli Parlimen pembangkang, maka usul itu tidak layak diberi laluan.

“Usul itu juga mendapat sokongan daripada Ahli Parlimen kerajaan, namun kerana ego dan angkuh menyebabkan sifat kemanusiaan dipinggirkan sehingga ada Ahli Parlimen yang menyindir hasrat murni itu,” katanya.

Semalam, Fuziah membawa usul memohon Kuantan diisytiharkan darurat ekoran banjir teruk melanda bandar itu yang disifatkan antara terburuk dalam sejarah.

Usul itu diperkotak-katikkan antaranya Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar yang kemudiannya berdiri mencelah dan menggesa Fuziah dibenarkan pulang ke Kuantan untuk menjenguk kawasannya yang banjir.

Tindakan itu mendorong Zuraida Kamarudin (PKR-Ampang), Khalid Samad (PAS-Shah Alam) dan Datuk Fauzi Abdul Rahman (PKR-Indera Mahkota) berdiri membidas Bung Mokhtar.

-NFN-


Pengarang :