Selangorkini
NASIONAL

Najib silap langkah, gagal selesai tiga isu penting

Oleh : AFIX REDZUAN

SHAH ALAM 20 DIS: Isu ekonomi, keselamatan dan pendidikan adalah tiga faktor penting yang gagal diselesaikan kerajaan sehingga kini dilihat menjadi punca kemerosotan populariti, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Hal itu termasuk faktor keluarga terutama membabitkan pembabitan isteri beliau, Datik Seri Rosmah Mansur dalam beberapa perkara berkenaan kerajaan menambahkan lagi tekanan kepada keadaan terbabit.

johari abdul parlimen 01Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkata, kelemahan yang gagal diperbetulkan seperti dilaporkan dalam laporan Ketua Audit Negara sehingga mengakibatkan ketirisan wang rakyat mengundang keraguan ditambah dengan tindakan tidak popular menaikkan harga barang secara berturut-turut.

“Saya fikir ini bukan tindakan yang bijak kerana beliau mempunyai peluang yang jelas memperkasakan Suruhjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), selain memberikan kuasa secukupnya kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN) untuk mengambil tindakan.

“Namun, ia sudah terlewat. Akhirnya kerajaan mengeluarkan polisi tidak popular seperti menaikkan harga barangan seperti tarif elektrik, tol, penarikan subsidi gula dan minyak,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, semalam.

Kajian Merdeka Center mendapati populariti Najib di kalangan pengundi menjunam 10 mata kepada 52 peratus pada bulan ini berbanding Ogos lalu.

najib razakTinjauan itu dibuat di kalangan 1,005 orang responden terdiri daripada pengundi Melayu, Cina dan India di semenanjung Malaysia antara 4 hingga 12 Disember lalu.

Johari berkata, sistem keselamatan dan tindakan yang lemah dalam membendung indeks jenayah sehingga mencetuskan kebimbangan rakyat membawa kepada kehilangan populariti Najib.

Katanya, kesan daripada kelemahan sistem keselamatan juga mengakibatkan rakyat terpaksa bersaing dengan pendatang asing dan menjejaskan mata pencarian mereka.

“Selain itu, kejatuhan mutu pendidikan negara pada kedudukan kedua tercorot di Asia Tenggara pada Program Penilaian Antarabangsa Pelajar (PISA) mendedahkan lagi kelemahan pentadbiran Najib dalam memartabatkan pendidikan kepada rakyat Malaysia,” katanya.

-NFN-


Pengarang :