Perkahwinan mahal vs perkahwinan ‘lambak’ | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


Perkahwinan mahal vs perkahwinan ‘lambak’

Oleh Lizawati Madfa
Gambar Remy Arifin

RAMAI anak-anak muda yang mahu mendirikan rumah tangga tetapi tidak berkemampuan dari segi kewangan, lebih-lebih lagi ketika kenaikan harga barang dan perkhidmatan kebelakangan ini.

Mana tidaknya, kos menjayakan sesuatu majlis bukan murah, sekurang-kurangnya RM20,000 perlu ada dalam tangan terutama bagi yang tinggal di bandar.


Bagi yang berselera tinggi pula, silap-silap terpaksa membuat pinjaman bank demi merealisasi sebuah perkahwinan impian.

Ada pula pasangan yang sekadar mahu majlis pernikahan ala kadar tetapi terpaksa melayan karenah dan kehendak ibu bapa.

“Saya dan kekasih memang memilih untuk bernikah sahaja disusuli kenduri kesyukuran sikit, tetapi ibu bapa pula mahu majlis perkahwinan besar-besaran.

“Mereka malu jika jiran serta saudara mara bertanya serta takut orang lain salah anggap kami sudah terlanjur,” luah seorang remaja yang enggan namanya didedah.

15

Itulah antara masalah yang kedengaran dalam tinjauan Selangor Kini di Majlis Perkahwinan Perdana Belia Selangor di perkarangan Stadium Shah Alam, bulan lalu.

Dalam majlis yang disempurnakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim itu, seramai 45 pasangan pengantin dirai dengan lima daripada mereka diijab kabul di pentas.

“Untuk menyertai majlis inipun, saya dan kekasih tidak dibenarkan
keluarga kerana malu jika orang beranggapan kami tidak berkemampuan hingga terpaksa nikah secara ‘berlambak’.

“Sebenarnya kami ada wang simpanan tetapi rasanya tidak mencukupi untuk menganjurkan majlis sepertimana keinginan keluarga.

“Tidak pula tahu bila betul-betul berkemampuan kerana saya hanya
juruteknik kilang elektronik sementara kekasih pula pembantu jurujual sebuah pusat membeli belah,” kata seorang mempelai berusia 26 tahun.

10

Masalah sedemikian bukan dihadapi pasangan itu sahaja tetapi ramai lagi yang terbeban dan tertekan untuk mendirikan masjid.

Seharusnya setiap orang bersikap lebih terbuka selaras dengan ajaran Islam yang menganjurkan saranan supaya tidak bermewah-mewah dalam melangsungkan perkahwinan.

Ada hadis sahih menyebut: “Wanita yang paling banyak mendapat
kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya.”

11Jelas,  perkahwinan harus dirai secara sederhana, bukan sahaja lebih
mudah, kos rendah, malah mendapat keredhaan-Nya.

“Dahulu, majlis perkahwinan saya dan bekas suami dirai meriah dengan hampir RM70, 000 dihabiskan, kononnya sekali seumur hidup.

“Terus terang, sejurus selesai kami termenung mengenangkan duit terbang dalam masa begitu singkat. Malah, terpaksa pula bersusah payah kumpul wang semula untuk kehidupan lepas berkahwin.

“Lebih malang lagi, perkahwinan mahal itu berakhir dengan talak satu selepas setahun kami bersama,” kata seorang pengunjung, Sarimah Adnan.

Beliau menasihati orang ramai untuk tidak menjejaki langkahnya,
sebaliknya menganjurkan majlis perkahwinan sederhana dan menggunakan wang simpanan untuk masa hadapan.

“Ataupun boleh sahaja menyertai majlis anjuran Kerajaan Selangor kerana yang penting akad nikahnya.

“Kalau perlu, boleh adakan kenduri kecil-kecilan di rumah untuk sahabat dan sanak saudara. Cara ini rasanya lebih baik.

“Tidak perlu fikir pandangan orang kerana percayalah – walau beratus ribu habis pun orang akan tetap mencari kesalahan dan kekurangan untuk mengata,” katanya yang berasal daripada Johor.

9

Ketika Majlis Perkahwinan Perdana Belia Selangor berakhir tetapi masih diperkatakan,  berlangsung perkahwinan antara artis, Rozita Che Wan dengan pasangannya, juga seorang artis, Zain Saidin dengan tajaan mencecah RM13 juta.

Bayangkan, tajaan sebanyak itu digunakan majlis akad nikah belia yang mahu mendirikan rumah tangga, mungkin beribu-ribu pasangan dapat disatukan secara sah.

“Alangkah bagusnya jika tajaan itu digunakan bagi menganjurkan
program seperti anjuran Kerajaan Selangor kerana kami belia sangat mengalu-alukannya.

“Ini dapat mengurangkan kadar masalah sosial dan pergaulan bebas di kalangan muda-mudi,” kata Hakeemullah Ismail 23, dari Meru, Klang.

Beliau dan pasangannya, Nurul Izzari Anuar antara lima pasangan yang dinikah dalam Majlis Perkahwinan Perdana Belia yang turut menyediakan insentif RM500.

Namun, bukan mudah mengubah mentaliti masyarakat yang galak menjadikan proses perkahwinan sebegitu rumit sedangkan dalam Islam, perkahwinan mudah dan langsung tidak membebankan.

Selain kepuasan diri, sebahagian masyarakat juga sibuk mengejar puji-pujian tetamu hingga terlupa, sesungguhnya hati manusia tidak pernah puas.

Untuk apa berkejar-kejaran mendapatkan redha manusia sedangkan redha Allah itulah yang paling utama.

* Lizawati Madfa ialah wartawan Selangor Kini

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION