Selangorkini
SELANGOR

Smart English & Pintar Matematik Spies D’Village tingkat penguasaan pelajar

Oleh : Nazli Ibrahim

AMPANG 6 DIS : Kerajaan negeri menganjurkan Program Smart English & Pintar Matematik Spies D’Village untuk golongan itu bagi meningkatkan penguasaan pelajar Lembah Jaya dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Matematik.

Program yang dijalankan selama enam hari dari 25 hingga 27 November dan 2 hingga 4 Disember itu membabitkan kira-kira 150 penyertaan
majoriti pelajar yang bakal menduduki peperiksaan utama dalam sesi persekolahan 2014 nanti.

khasim Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz, berkata program berkenaan adalah sebahagian usaha kerajaan negeri untuk melahirkan golongan belia cemerlang itu mendapat sambutan menggalakkan.

“Program ini kali pertama kita adakan dan syukur mendapat sambutan amat menggalakkan daripada pelajar. Kita harap boleh diperkemaskan lagi untuk program akan datang.

“Kalau kita tengok terdapat sesetengah golongan pelajar yang agak tertinggal, khususnya dalam subjek Bahasa Inggeris dan Matematik. Sebab itu penekanan yang dilakukan Spies itu tertumpu kepada usaha memahirkan Matematik dan Bahasa Inggeris.

“Ibu bapa kena ambil peluang menghantar anak mereka untuk sertai program musim cuti sekolah, apatah lagi penyertaan adalah percuma kerana ditanggung kerajaan negeri sepenuhnya,” katanya kepada Selangor Kini selepas merasmikan majlis penutup di Dewan Orang Ramai di Lembah Jaya, di sini, semalam.

Khasim berkata, beliau menjangkakan sebahagian daripada program di bawah Spies itu akan diteruskan pada masa akan datang kerana mampu mengelakkan pelajar daripada melakukan aktiviti tidak berfaedah sepanjang cuti persekolahan.

IMG_6990Sementara itu, pelajar cemerlang dalam program Smart English dan Pintar Matematik, Nang Aliff Anaqie Haris Fuadi, 16, berkata program yang disertainya itu banyak membantu menguasai dua mata pelajaran penting itu.

“Program ini bagus kerana saya dapat meluangkan masa cuti sekolah dengan menyertai kem Spies ini. Cara pembelajarannya lebih memudahkan kita memahami, membuat karangan dan berkomunikasi, manakala dalam kelas Matematik pula saya dapat memahami formula sesuatu pengiraan dengan lebih tepat,” katanya.

Muhammad Ridwan Rosli, 16, yang turut diumumkan sebagai pelajar terbaik kelas Bahasa Inggeris pula memberitahu keyakinannya untuk menguasai mata pelajaran itu semakin meningkat selepas mengikuti program itu.

“Sebenarnya subjek Bahasa Inggeris tidak susah tetapi perlu banyak latihan pemahaman seperti yang ditekankan dalam program Spies ini,” katanya.

-NFN-


Pengarang :