Selangorkini
KENYATAAN MEDIA

Akta Percetakan & Penerbitan jadi ‘senjata dan ‘bom’ untuk kawal media

Oleh Fariz Musa

Jingga 13 Malaysia menyatakan sokongan terhadap Perhimpunan Pensil Merah anjuran Gerakan Media Marah (GERAMM) pada 4 Januari 2014 sebagai satu tanda manifestasi kebebasan media serta kebebasan bersuara yang meraikan amalan demokrasi serta menolak amalan authokrasi Kerajaan UMNO BN.

Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Dalam Negeri mengantung The Heat adalah merupakan tindakan yang tidak demokratik dan anti kebebasan media.

Apa pun alasan KDN, rakyat tetap melihat bahawa penyiaran atrikel yang mengkritik Perdana Menteri dan isteri beliau berkaitan perbelanjaan mewah dan boros menyebabkan The Heat terus digantung.

Sehingga sekarang KDN masih gagal membebaskan The Heat.

Copy of geram-poster

Kajian oleh Reporters Without Borders telah menunjukkan Malaysia adalah merupakan sebuah negara yang tidak demokratik dan mengekang kebebasan media daripada tangga ke 123/179 pada tahun 2012, semakin menurun di tangga 145/179 pada tahun 2013.

Kerajaan UMNO BN terus menggunakan undang-undang untuk menyekat kebebasan bersuara dan kebebasan media. Akta Percetakan dan Penerbitan dijadikan sebagai ‘senjata’ dan ‘bom’ untuk mengawal segala tindak tanduk media yang dilihat tidak mememenuhi selera pimpinan UMNO BN.

Selain KDN, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) juga dijadikan sebagai alat oleh Kerajaan UMNO BN bertujuan mengugut para wartawan dan pengamal media, mengawal kebebasan dan hak bersuara.

Jingga13Jingga 13 tetap teguh menyarankan agar Akta Percetakan dan Penerbitan dikaji serta dipinda agar selari dengan hak kebebasan media seperti tuntutan dalam memorandum kepada Menteri Dalam Negeri dan KDN pada 24 Disember 2013 lalu serta meminta agar menghapuskan permit penerbitan.

Jingga 13 menyeru seluruh rakyat Malaysia, pencinta demokrasi dan kebebasan bersuara yang menjadi hak asasi setiap manusia agar bersama-sama menyertai Himpunan Pensil Merah pada 4 Januari 2014, jam 2 petang di hadapan Bar Council, Kuala Lumpur sebagai tanda sokongan kepada para media dan wartawan serta menyokong hak-hak kebebasan media.
* FARIZ MUSA ialah Ketua Koordinator JINGGA 13 Malaysia


Pengarang :