Selangorkini
SELANGOR

AKTIVITI YB : Derita ibu tunggal sembilan anak berakhir

Oleh : LIZAWATI MADFA

BANGI, 29 JAN: Keperitan seorang ibu tunggal mencari nafkah dengan mengharap ihsan orang bagi menyara sembilan anak akhirnya berakhir dengan bantuandaripad aAHli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bangi, Shafie Ngah.

Noraya Yaacob, 52, menerima sebuah mesin jahit tepi empat benang Shafie bagi meneruskan usaha yang dilakukannya untuk mencari rezeki menyara keluarga.

20140124_215011Sebelum ini, Noraya sekadar mengambil upah menjahit menggunakan mesin yang dipinjamkan majikan yang menyebabkan pendapatannya juga tidak menentu.

“Pendapatan saya memang tidak menentu kerana saya bergantung kepada majikan dan adakala tidak sempat menyiapkan tugasan kerana mesin jahit berada di rumahnya.

“Jadi, saya ucapkan ribuan terima kasih kepada ADUN Bangi atas keprihatinan beliau terhadap kami sekeluarga,” katanya.

shafie ngahSementara itu, Shafie berkata, bantuan yang diberikan kepada Noraya adalah sebahagian daripada program Bangi Mesra Wanita yang diwujudkan bagi menghargai golongan terbabit.

“Melalui program ini, kita menyediakan peluang ekonomi bagi meningkatkan taraf hidup wanita dalam bidnag pendidikan, di samping usaha lain untuk memelihara kebajikan wanita.

“Untuk melaksanakan agenda ini bersama lapan program lain, kami menubuhkan 18 buah Pusat Khidmat Masyarakat Setempat (PKMS) bagi memberi perkhidmatan yang lebih cekap dan efisyen,” katanya.

-NFN-


Pengarang :