NASIONAL

Bantuan banjir, rakyat Kuantan terus ‘dianaktirikan’

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM 17 JAN: Kerajaan pusat terus ‘menganaktirikan’ mangsa banjir di Kuantan dalam pengagihan bantuan RM500 dan barangan keperluan lain seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebelum ini.

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, berkata walaupun Pahang berdepan gelombang banjir kali kedua tahun ini, namun bantuan yang sepatutnya diagihkan kepada rakyat masih gagal dilaksanakan.

Fuziah SallehLebih mengelirukan, katanya, Majlis Keselamatan Negara (MKN) memaklumkan belum menerima senarai nama mangsa banjir di Kuantan, tetapiJabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mengesahkan pihaknya sudah menerima senarai nama, pada 26 Disember lalu.

“Apakah nasib warga Kuantan di negeri Perdana Menteri ini seperti dianak tirikan.

“Dua kenyataan ini berbeza dan bercanggah, bahkan rakyat yang jadi mangsa. Salah satu mesti tidak berkata benar dan jawablah nanti di hadapan Allah,” katanya melalui dalam laman Facebook.

Beliau berkata, kemungkinan bantuan sengaja tidak disalurkan secara adil dan telus kepada rakyat hanya disebabkan Kuantan ditadbir Pakatan Rakyat (PR).

Katanya, lebih 19,205 mangsa banjir di Terengganu sudah menerima bantuan RM2000 daripada kerajaan pusat dan negeri termasuk keperluan lain seperti barangan elektrik bernilai RM5000.

banjir_srimendan_3“Semua mangsa banjir di Terengganu dapat bantuan wang ringgit, televisyen LED 32”, peti sejuk dua pintu, dapur, tilam dan bantal bernilai RM5000.

“Mangsa banjir di Sungai Isap, Kuantan hanya dapat sumbangan tilam 1Malaysia daripada badan bukan kerajaan (NGO), bukan agensi kerajaan,” katanya.

-NFN-


Pengarang :