Selangorkini
NASIONAL

Barang naik: SAMM seru pengguna FB hantar mesej ‘#Kangkung 1 Malaysia’ di FB Najib

Oleh : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 16 JAN: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengajak lebih ramai pengguna laman sosial, Facebook menyatakan protes terhadap dasar Kerajaan Pusat yang menyebabkan peningkatan kos sara hidup rakyat dengan menaip mesej ringkas, ‘#Kangkung 1 Malaysia’ di akaun rasmi Facebook Perdana Menteri (PM).

Pengarah Propaganda SAMM, Edy Noor Reduan, berkata kempen itu dijalankan sebagai kesinambungan ke atas kesedaran sendiri orang ramai yang terbeban ekoran peningkatan harga perkhidmatan dan barangan keperluan.

samm“Sebenarnya sekarang pun sudah ramai yang berani menyatakan bantahan secara terus dan berani ke Facebook PM dan ini satu perkembangan baik kerana rakyat semakin berani dan sedar mereka dipermainkan.

“Kalau dahulu mungkin orang ramai teragak-agak untuk menghantar mesej protes di Facebook PM tetapi sekarang tidak lagi, malah ada lebih berani menghamburkan kemarahan secara terbuka, sindiran dan bermacam lagi. Ini berlaku disebabkan hilang rasa hormat bila rakyat mula tertekan.

“Bila semakin tertekan, akhirnya rakyat bukan sahaja berani turun ke jalan raya malah bila tiba masanya dengan sendirinya mereka berani untuk turun berdemo secara aman di Putra Jaya sekalipun,” kata Edy Noor ketika dihubungi Selangor Kini.

Mengulas lanjut, perkembangan isu kos sara hidup ini ditambah burukkan lagi dengan sikap pemimpin BN sendiri yang gemar mengamalkan tabiat suka membazir dan bermewah tatkala rakyat disuruh mengikat perut untuk berjimat cermat.

najib n“Rakyat disuruh berjimat, potong itu dan ini, makan kangkung sebab murah tetapi mereka bermewah menggunakan jet, belanja perkahwinan, sambutan hari jadi yang tinggi dan sebagainya. Ini semua menunjukkan sikap tidak peka di kala rakyat dalam kesusahan.

“Mungkin ada golongan tidak terkesan dengan penipuan pilihan raya sebelum ini sebab tak jejas poket mereka tetapi bila penipuan yang menjejaskan perbelanjaan seharian mereka, ini menyebabkan rakyat marah,” kata beliau lagi.

Baru-baru ini, Najib dalam ucapan beliau, mengeluh terhadap tindakan pengguna internet menyamakan akronim BN kepada ‘Barang Naik’ sebagaimana ungkapan popular yang sering digunakan di ruang siber termasuk di Facebook.

EZY


Pengarang :