Selangorkini
SELANGOR

BN jangan letak calon kalau rasa PRK Kajang membazir

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 31 JAN : Barisan Nasional (BN) tidak perlu meletak calon untuk menentang Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang jika hal itu mampu mengelak pembaziran.

rodziah-ceramah-biru-01Dipetik dari laman sosial Twitter, Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail, berkata masih belum terlambat untuk BN bertindak dan memberi kemenangan percuma kepada calon PKR.

“Umno kalau rasa dengan berlakunya PRK Kajang ini satu pembaziran, jangan bertanding. Beri laluan kepada calon PKR. Amacam?,” katanya.

Sementara itu, penulis buku politik, Shahbudin Husin dalam tulisan di blognya menyindir Umno yang pernah melakukan tindakan sama pada 1997 ketika mahu menggantikan Tan Sri Muhammad Mohd Taib sebagai Menteri Besar Selangor.

Katanya, Tan Sri Abu Hassan Omar yang menjawat posisi menteri kabinet meletakkan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Kuala Selangor, manakala Jamaluddin Adnan pula berundur sebagai ADUN Permatang bagi memberi laluan kepada Abu Hassan.

812shahbudin_new-buku_penulisBeliau berkata, tindakan itu memaksa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan dua pilihan raya kecil setelah Abu Hassan dan Jamaluddin bertukar kedudukan.

“Jika PRK DUN Kajang yang diadakan untuk membolehkan Anwar dilantik sebagai Menteri Besar Selangor dianggap membazir, maka dua pilihan raya kecil serentak ketika mahu melantik Abu Hassan dulu tentu jauh lebih membazir lagi,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyifatkan PRK Kajang yang akan datang adalah pembaziran wang awam oleh Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata, keputusan mengadakan pilihan raya itu hanya sekadar untuk menyelesaikan perebutan kuasa dalam PKR.

-NFN-


Pengarang :