NASIONAL

BN penakut, hidap penyakit fobia politik kronik

Oleh : LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM 7 JAN: Keputusan Mahkamah Rayuan menolak pengharaman Bersih 3.0 bukti jelas bahawa rakyat tidak pernah menderhaka kepada kedaulatan dan undang-undang negara.

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (TERAS), Azmi Abdul Hamid, berkata keputusan itu juga diharap dapat memberi mesej kepada kerajaan pusat supaya tidak berterusan menyekat suara rakyat yang dijamin perlembagaan.

Mohd Azmi Abdul HamidKatanya, BN sebagai sebuah kerajaan yang matang selama lebih setengah abad memerintah tidak harus cepat melatah dengan perhimpunan rakyat terutama jika dijalankan dalam suasana aman dan terkawal.

“Diharap selepas ini, kerajaan pusat jangan bertindak melulu, sebaliknya biarkan rakyat berhimpun menyatakan bantahan, cadangan dan kritikan kerana iatidak bertentangan dengan undang-undang negara.

“Kerajaan pusat sering dilihat cuba menimbulkan keadaan bahawa sesuatu perhimpunan bagi menyuarakan pandangan rakyat sebagai perbuatan yang salah dan berbahaya kepada negara.

“Perkara yang dibawa suara rakyat itu adalah isu penting seperti pilihan raya dan peningkatan kos hidup,” katanya yang dihubungi Selangor Kini, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas keputusan Mahkamah Rayuan semalam yang sebulat suara mengetepikan arahan Majistret Kuala Lumpur, Zaki Asyraf mengharamkan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 2012 di bawah Seksyen 98 Kanun Acara Jenayah (KAJ).

Panel tiga anggota yang diketuai Hakim Datuk Linton Albert mempertimbangkan perintah arahan itu sebagai cacat, susulan rayuan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Ketua PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin atau Chegu Bard.

Azmi juga menyifatkan BN menghidap penyakit fobia politik yang kronik apabila sering mengaitkan pergerakan rakyat sebagai agenda politik pembangkang.

“Mereka selalu sempitkan fikiran bahawa semua yang tidak sebulu adalah agenda politik pembangkang tetapi perkara itu adalah suara rakyat biasa yang adakala terdiri di kalangan ahli BN juga.

“Jika pimpinan sesebuah kerajaan takut sehingga sanggup menggunakan kuasa mereka menghalang hak rakyat meluahkan pandangan, kritikan mahupun bantahan, mereka sebenarnya tidak layak bergelar kerajaan lagi,” katanya.

-NFN-


Pengarang :