NASIONAL

Dakwaan Himpunan Turun cemari demokrasi hanya ‘imaginasi nakal’ polis

Oleh: Afeeqa Afeera

SHAH ALAM, 2 JAN : Himpunan Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) yang didakwa mencemari sistem demokrasi negara disifatkan sebagai ‘imaginasi nakal’  polis apabila bertindak menyamakannya dengan Thailand dan Mesir.

Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin, berkata himpunan di ibu kota itu tidak bertujuan untuk menggulingkan kerajaan seperti yang didakwa, sebaliknya memfokuskan kepada gesaan menurunkan harga barang.

ambang2o14Beliau berkata rakyat umumnya menghormati sistem demokrasi di negara ini terutama dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu meskipun prosesnya tidak telus.

“Kita semua sedia maklum proses demokrasi Malaysia terutama dalam Pilihan Raya Umum (PRU) telah dilalui walaupun terdapat penipuan dan sebagainya.

“Tetapi selepas daripada pilihan raya, tiada pihak yang cuba melakukan perubahan kerajaan melalui sistem selain proses demokrasi.

“Justeru dakwaan pihak polis itu adalah tersasar, meleset dan menunjukkan mereka hilang tumpuan kerana yang hadir semasa perhimpunan itu 50 peratus daripadanya adalah orang muda yang marah dengan tindakan tidak munasabah kerajaan terhadap rakyat,” katanya kepada Selangor Kini.

Beliau berkata pihak polis seharusnya lebih memberi tumpuan kepada usaha membanteras jenayah dan tidak melabel kumpulan demonstrasi ini sebagai penjenayah kerana ia dibenarkan dalam Akta Perhimpunan Aman 2012.

shamsul-iskandar-pkr(1)Katanya, polis juga tidak mempunyai sebarang bukti mahupun alasan untuk mendakwa himpunan itu adalah bagi menjatuhkan Barisan Nasional (BN) sebagai pemerintah di negara ini.

“Kita adalah negara yang mengamalkan demokrasi berparlimen yang mengunakan pilihan raya untuk mengubah kerajaan, justeru tidak munasabah kata kita mengguna pendekatan ala Thailand untuk mengguling kerajaan.

“Saya juga harap polis tidak sensitif dengan perkataan guling kerana ia bukan satu perkataan jenayah. Rakyat mempunyai hak untuk mengadakan perhimpunan secara bebas tanpa rasa takut,” katanya lagi.

Sebelum ini, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Polis Bukit Aman, Datuk Seri Salleh Mat Rashid berkata Himpunan Turun yang dianjurkan adalah topeng pihak tertentu untuk mencemarkan sistem demokrasi negara seperti di Thailand dan Mesir.

Beliau berkata himpunan itu sengaja diadakan sebagai permulaan bagi agenda yang lebih luas dan dikatakan berkait dengan pilihan raya umum yang lalu.

EZY


Pengarang :