NASIONAL

Dakwaan senjata dalam longkang, modus operandi ‘basi’ salahkan perhimpunan

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 1 JAN: Dakwaan polis menemui parang dan pisau dalam longkang berhampiran Kompleks Daya Bumi merupakan satu modus operandi ‘basi’ yang sudah kerap kali digunakan.

Ia untuk memberi persepsi buruk sekaligus bertujuan menguatkan tohmahan perhimpunan Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) malam tadi bertujuan untuk menggulingkan kerajaan.

parangPengarah Propaganda Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Edy Noor Reduan, berkata modus operandi sama juga pernah digunakan ketika kerajaan menghadapi beberapa siri kebangkitan rakyat khususnya dalam perhimpunan anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sebelum ini.

“Masa perhimpunan Bersih 2.0 dahulu juga sama, kononnya ada jumpa molotov cocktail (bom petrol) yang diperbuat dari botol plastik, senjata tajam dan baju tertera logo Bersih 2.0 tetapi sehingga sekarang polis senyap dalam isu itu. Apa hasil siasatan mereka?

“Lagi pun malam tadi bolehkan menggulingkan kerajaan hanya dengan menggunakan parang dan pisau sedangkan pihak berkuasa memiliki anggota dan kelengkapan secukupnya? Ini tak masuk akal,” kata Edy Noor ketika dihubungi Selangor Kini, hari ini.

sammPada April 2011, sebelum Perhimpunan BERSIH 2.0 berlangsung pihak polis mendakwa menemui molotov cocktail yang diperbuat dari botol plastik, senjata tajam dan baju tertera logo Bersih 2.0 di satu lokasi yang kurang tersorok di Jalan Tunku Abd Rahman Kuala Lumpur.

Menurut polis kononya terdapat saksi yang melihat lelaki bertopeng membuangkan beg plastik berhampiran pasu bunga di lokasi terbabit.

Laporan itu bagaimanapun dipertikaikan masyarakat umum kerana dianggap melucukan umpama Pak Pandir yang menaman wang rompakan di satu lokasi dan meletakkan papan tanda ‘tiada duit ditanam di sini’ di atasnya.

EZY


Pengarang :