Selangorkini
NASIONAL

Perbalahan agama perlu selesai cara ilmiah

Oleh : AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 6 JAN: Pakatan Rakyat (PR) berpendirian isu Kalimah Allah yang kembali menjadi bualan hangat perlu diselesaikan secara ilmiah bukan melalui demonstrasi.

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama PKR, Dr Muhammad Nor Manuty, berkata pemahaman peserta demonstrasi juga dipersoal kerana isu itu sudah dijelaskan dalam Al-Quran sendiri.

Hal itu kerana jika pendekatan demostrasi dijadikan solusi keadaan akan menjadi lebih hangat dan mampu mengundang perbalahan serta pertumpahan darah.

Nur-Manuty“Ini persoalan ilmu. Dengan demostrasi tidak selesai kerana ia sekadar emosi sahaja dan mesti diselesaikan secara ilmiah.

“Kita hidup dalam masyarakat majmuk dan masalah itu perlu diadakan diskusi secara terbuka atau tertutup. Sudah pasti akan mengambil masa tetapi itu adalah pendekatan terbaik,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Beliau berkata, rakyat Malaysia perlu menghormati setiap agama dengan budaya penduduk berbilang kaum.

Katanya, pendekatan demostrasi berterusan boleh menimbulkan ketakutan orang bukan Islam terhadap Islam, sekali gus menjejaskan imej agama itu.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kayat, berkata terpulang kepada Umno untuk melakukan demonstrasi kerana perkara berkenaan adalah hak masing-masing sebagai negara demokrasi.

Suhaizan-KaiatNamun, beliau menegaskan, isu sensitif berkenaan perlu diperkatakan secara berhati-hati kerana boleh membawa kepada perselisihan agama.

“Perkara berkenaan agama memerlukan kefahaman semua pihak. Kefahaman boleh diperoleh melalui wacana antara satu sama lain,” katanya.

Bekas Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju, Shahbudin Husin dalam tulisan beliau di shahbudindotcom.blogspot.com menyatakan Umno sepatutnya berdemo di depan pejabat Perdana Menteri atau Seri Perdana kerana lokasi itu bersarang punca masalah.

“Jika tidak cukup, boleh berdemonstasi di depan pejabat KDN atau di depan rumah menterinya yang turut mempunyai saham dalam masalah yang berlaku ini,” katanya.

Pada 5 Januari lalu, satu badan bukan kerajaan (NGO) mendesak Ketua Pengarang The Herald Lawrence Andrew memohon maaf dengan tindakan beliau mempertahankan penggunaan nama Allah dalam penerbitan itu walaupun pihak berkuasa agama menghalang tindakan terbabit mengikut titah Sultan Selangor.

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) juga menyerbu premis Persatuan Bible Malaysidan merampas kitab Injil bahasa Melayu serta Iban yang menggunakan perkataan Allah, pada 1 Januari lalu.

-NFN-


Pengarang :