EXCO Agama Pulau Pinang puji pelaksanaan KAFA Menengah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


EXCO Agama Pulau Pinang puji pelaksanaan KAFA Menengah

Oleh : NAEMM RAFFI

SHAH ALAM, 23 JAN: Usaha Selangor memperkasa pembangunan ummah menerusi pendidikan Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) aliran menenggah dipuji Exco Hal Ehwal Agama Pulau Pinang, Datuk  Abdul Malik Kassim.

Walaupun usaha itu sedikit berbeza di Pulau Pinang, Abdul Malik menyifatkan ia suatu pendekatan yang murni dan membanggakan.


abdul malik kassim“Pelaksanaan Sekolah KAFA Menengah di Selangor itu antara cabang bagaimana kekuatan sesebuah ummah itu mampu dijana.

“Ia sewajarnya dipuji, bahkan jika berkemampuan, tidak mustahil ia akan dicontohi kerajaan negeri lain,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, semalam.

Bermula tahun ini, Kerajaan Selangor menggerakkan pembelajaran KAFA peringkat Menengah di sembilan buah Sekolah Rendah Agama (SRA) sedia ada.

Projek perintis itu dilihat selaras dengan manifesto pakatan Rakyat Selangor pada Pilihan Raya Umum ke-13 lalu yang mahu menubuhkan sekolah KAFA Menengah di seluruh negeri itu.

Penubuhan KAFA Menengah bertujuan membuka peluang pendidikan alternatif kepada murid yang tidak berpeluang mengikuti pengajian sekolah agama menengah negeri atau persekutuan.

Keputusan itu diambil berikutan dengan permintaan tinggi kepada sekolah menengah agama yang ketika ini kurang di Selangor.

Abdul Malik berkata, jika permintaan sama timbul di Pulau Pinang, pihaknya akan berusaha memenuhi kehendak itu.

-NFN-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION