Selangorkini
SELANGOR

Exco: Pusat Siber Rakyat beri manfaat 20,000 rakyat

Oleh : Lizawati Madfa

RAWANG 21 JAN : Lebih 20,000 rakyat beroleh manfaat melalui pembangunan Pusat Siber Rakyat (PSR) yang didirikan di 15 lokasi di Selangor.

Exco Kesihatan, Pembangunan Usahawan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Dr. Daroyah Alwi berkata, Kerajaan Negeri juga berhasrat menambah lagi PSR sekurang-kurang tiga buah setahun.

Dr Daroyah Pusat Siber1Dengan pertambahan itu, Dr Daroyah berharap agar rakyat dapat menggunakan kemudahan yang disediakan Kerajaan Negeri secara optimum dan inovatif.

“Dalam pada itu, bagi mengelakkan budaya vandalisme di kalangan pelanggan PSR, bayaran sebanyak RM 0.50 dikenakan bagi setiap setengah jam penggunaan di PSR.

“Ini bagi memberi nilai kepada wang dikeluarkan pengguna selain bertujuan mengelakkan mereka menyalahguna perkhidmatan contohnya untuk bermain ‘game’ dan sebagainya,” kata Dr Daroyah.

Beliau ditemui sejurus selesai melakukan lawatan rasmi di PSR yang terletak di dalam sebuah perpustakaan awam di sini pagi tadi.

Daroyah berkata beliau setakat ini berpuas hati dengan pengendalian PSR oleh pihak Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS).

“Hasil pengurusan PPAS, kita dapat lihat perpustakaan awam kini berubah wajah dengan konsep baru yang lebih ceria dan menarik.

“Kita harap perubahan yang positif ini dapat menarik lebih ramai rakyat untuk menjadikan perpustakaan awam sebagai rumah kedua mereka selepas ini,” katanya lagi.

EZY


Pengarang :