NASIONAL

FAM perlu rombakan besar-besaran bermula ‘dari atas’

Oleh: Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 2 JAN: Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memerlukan rombakan besar-besaran untuk melihat pasukan bola sepak negara memperbaiki kedudukan dan prestasinya.

Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata kenyataan bekas Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa bahawa persatuan bola sepak kebangsaan itu perlukan rombakan besar-besaran adalah amat wajar.

bola-sepak1Katanya, jika negara mahu melihat perubahan bermakna, sekadar penukaran jurulatih atau pasukan kebangsaan tidak mencukupi.

“Perubahan harus bermula daripada atas, kita juga menunggu dengan penuh harapan Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara yang akan dilancar dalam masa terdekat,” kata Nik Nazmi dalam kenyataan medianya, di sini, hari ini.

Beliau berkata, jika FAM masih berada pada takuk lama, keinginan untuk melihat pasukan bola sepak kembali ke zaman gemilang tidak akan menjadi realiti.

Skuad bola sepak negara menutup kalendar 2013 dengan peningkatan dalam kedudukan bola sepak dunia selepas apabila menghuni tangga ke-154.

FAMKedudukan terbaru Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA) semalam menunjukkan skuad negara naik empat anak tangga berbanding kedudukan ke-158 bulan lalu.

Pada Januari, skuad Harimau Malaya menduduki tangga ke-158 disusuli 159 pada Februari, 164 (Mac), 163 (April), 161 (Mei) selain kekal pada kedudukan ke-159 dunia pada Jun dan Julai, Ogos (162), September (161) dan Oktober (160).

Kedudukan terbaru itu menyaksikan Malaysia berkongsi tempat bersama tiga negara lain iaitu Liechtenstein, Puerto Rico dan India.

Dalam kalangan negara Asia Tenggara, Malaysia bagaimanapun turun dua anak tangga ke kedudukan ketujuh di belakang Filipina (127), Myanmar (130), Vietnam (144), Thailand (146), Singapura (150) dan Laos (152).

Di peringkat Asia, Malaysia naik satu anak tangga ke kedudukan ke-30 daripada 46 negara.

-NFN-


Pengarang :