Selangorkini
NASIONAL

Jawatankuasa khas pusat terus dibidas kerana ‘ketinggalan zaman’

SHAH ALAM, 19 JAN: Persatuan Pengguna Persekutuan Malaysia membidas langkah kerajaan pusat menubuhkan jawatankuasa khas bagi menangani kenaikan kos sara hidup dengan menyifatkannya sebagai ‘ketinggalan zaman’ dan tidak membantu rakyat.

Presidennya, Datuk Paul Selvaraj, berkata kerajaan sepatutnya lebih efisyen menyelesaikan isu kenaikan harga barang yang semakin mendadak di pasaran dengan mengemukakan rancangan jangka pendek serta jangka panjang secepat mungkin.

paul selvarajKatanya, sudah tiba masa kerajaan Barisan Nasional (BN) bertindak kerana hanya mereka sahaja memiliki kuasa untuk mengawal harga barang.

“Kerajaan pusat perlu tangani isu berkenaan dengan segera bukan hanya menunggu hasil kajian jawatankuasa untuk mengetahui mengapa harga barangan dan perkhidmatan semakin meningkat kerana ia pasti memakan masa.

“Kebanyakan harga produk melonjak kerana tidak ada persaingan, justeru kerajaan pusat perlu mengawal harga supaya isu ini dapat diselesaikan kerana mereka sudah tentu memiliki kaedah untuk mengawal harga barangan,” katanya memetik portal The Ant Daily.

Kurang setahun selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) pada 5 Mei 2013, BN mengumumkan beberapa siri kenaikan harga seperti petrol, gula, tarif elektrik dan tol, di samping pelaksanaan cukai perkhidmatan barangan dan perkhidmatan (GST) mulai tahun depan.

Susulan itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas untuk menangani isu kenaikan kos sara hidup rakyat dan harga barang secara bersepadu bagi membuktikan keprihatinan menteri kabinet terhadap masalah rakyat dalam usaha mengawal kenaikan terbabit, baru-baru ini.

dr dzul close 01Tindakan itu bagaimanapun dibidas Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad yang menyifatkannya sebagai ‘terlambat’ dan sekadar meredakan kemarahan rakyat dalam tempoh singkat.

Beliau berkata, jawatankuasa khas itu tidak mampu menangani kenaikan kos sara hidup selagi urus tadbir kewangan negara tidak diubah dan amalan monopoli (runding langsung) masih membelenggu kerajaan.

 


Pengarang :