NASIONAL

Jawatankuasa khas terlewat, tidak selesai kenaikan kos sara hidup

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM 18 JAN: Penubuhan Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup yang diumumkan kerajaan pusat disifatkan sudah ‘terlambat’ dan sekadar meredakan kemarahan rakyat berikutan peningkatan harga barangan secara mendadak.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad, berkata jawatankuasa khas itu tidak mampu menangani kenaikan kos sara hidup selagi urus tadbir kewangan negara tidak diubah dan amalan monopoli (runding langsung) masih membelenggu kerajaan.

dr dzul green 01Beliau berkata, kerajaan pusat akhirnya sedar tindakan mereka menarik balik beberapa subsidi khususnya bahan bakar dan gula serta menaikkan tarif elektrik juga kadar pengangkutan awam bakal mencetuskan inflasi ‘ganas’ walaupun terlambat.

“Amat malang semua ini tidak difikir lebih awal dan membuktikan itu adalah tahap keprihatinan Barisan Nasional (BN) yang kerap menggembar-gemburkan slogan rakyat didahulukan.

“Jawatankuasa ini walau komprehensif sekalipun pasti tidak mampu menangani punca kenaikan selagi urusan kewangan tidak diperbaiki dan monopoli masih berlangsung serta konsesi berat sebelah tidak diselesaikan,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Terdahulu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan jawatankuasa khas berkenaan untuk menangani isu kenaikan kos sara hidup rakyat dan harga barang secara bersepadu.

Jawatankuasa itu ditubuhkan bagi membuktikan keprihatinan menteri kabinet terhadap masalah rakyat dalam usaha mengawal kenaikan terbabit.

barang naik copy1Dr Dzulkefly berkata, kerajaan pusat harus tidak mencetuskan kenaikan harga barangan secara serentak berikutan ramalan indeks harga pengguna (CPI) akan melonjak kepada 3.3 hingga 3.5 peratus, pada 2015.

Katanya, ramalan pakar ekonomi bahawa lebih ramai rakyat Malaysia akan muflis dalam tempoh sehari juga bakal menjadi kenyataan.

“Kerajaan pusat harus mengambil kira lebih awal kesan peningkatan kos sara hidup ini bukannya bertindak tidak tentu pasal.

“Perdana Menteri dan kabinetnya macam orang sakit, mereka mencetuskan masalah kemudian cari penawar untuk selesaikannya,” katanya.

-NFN-


Pengarang :