SELANGOR

JKRJ: Tingkat waspada di jalan raya pada musim perayaan

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 26 JAN : Seramai 100 peserta konvoi motorsikal berkuasa tinggi berganding bahu menyertai Kempen Keselamatan Jalan Raya bagi memberi khidmat nasihat kepada pengguna sempena sambutan Tahun Baru Cina yang bakal menjelang.

Kempen yang melibatkan ahli 1M4Road Safety ini tertumpu kepada pengguna jalan raya yang berhenti rehat di hentian terpilih antaranya Petronas Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE) Damansara, R&R Dengkil arah Selatan dan R&R Dengkil arah Utara.

IMG_1836aPengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Selangor, Nor Laily Zakaria, berkata kempen ini bertujuan menyeru para pengguna jalan raya supaya sentiasa berhati-hati dan mematuhi peraturan had laju untuk mengelakkan risiko kemalangan.

Ini kerana katanya bilangan kenderaan yang berada di jalan raya semasa musim perayaan selalunya meningkat dua kali ganda berbanding waktu biasa.

“Peningkatan kepadatan trafik sebegini sudah pasti akan mengundang pelbagai karenah dan sikap pemandu yang boleh meningkatkan risiko berlakunya kemalangan di jalan raya.

“Dengan cara ini mereka akan rasa lebih didekati dan diharapkan nasihat serta perkongsian tips mengenai keselamatan jalan raya sesama mereka mampu memberi kesan yang positif,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata tindakan mematuhi undang-undang trafik dan bertolak ansur setiap masa ketika berada di jalan raya akan menyenangkan pengguna serta mengelakkan kecuaian.

Katanya program intervensi keselamatan jalan raya berkenaan akan dilaksanakan secara berkala pada setiap musim perayaan sepanjang tahun ini.

“Pengguna perlu mengubah minda, sikap dan berfikiran positif bahawa peraturan dibuat adalah untuk kebaikan mereka dan bukan untuk menyusahkan,” katanya lagi.

Kempen yang turut mendapat kerjasama daripada Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) Selangor itu dirasmikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di tempat letak kereta PN1, Stadium Shah Alam, di sini.

EZY


Pengarang :