Selangorkini
NASIONAL

Kadir Jasin: Pemimpin persenda rakyat isu kenaikan harga barang ‘cetek akal’

SHAH ALAM 26 JAN: Bekas Ketua Pengarang Kumpulan News Straits Times Press (NSTP), Datuk A Kadir Jasin menyifatkan pemimpin yang mempersendakan kesulitan rakyat dalam berdepan dengan kenaikan harga barang sebagai “cetek akal”.

Tanpa menamakan individu tertentu secara spesifik, Kadir Jasin menegaskan, isu kenaikan harga adalah suatu yang serius dan sesuatu realiti dihadapi rakyat bawahan ketika ini.

barang naik copy1“Kenaikan harga adalah suatu yang sangat serius, sesiapa yang mempersendakannya adalah cetek akal.

“Kenyataan sesetengah pemimpin tentang kenaikan harga, sesiapa yang mempersendakannya adalah berfikiran cetek,” kata Kadir dipetik dari The Malaysian Insider.

Kadar inflasi di Malaysia melonjak daripada 2.9 peratus pada November kepada 3.2 peratus pada Disember 2013, berpunca daripada pengurangan subsidi dan dijangka meningkat pada tahun 2014.

Kadar tersebut adalah yang tertinggi sejak November 2011, purata peningkatan setiap tahun inflasi naik daripada 1.9 peratus pada November kepada 2.1 peratus pada Disember.

Kenaikan harga bahan api, tarif elektrik, air dan gula, antara lain mewujudkan kesan domino yang menyebabkan harga barang-barang lain turut meningkat.

a. kadir jasin(m)Pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima kritikan keras daripada rakyat dan pemimpin parti sendiri ekoran keputusan tidak popular itu yang dilakukan secara drastik.

Secara tidak langsung mengakui tekanan yang dihadapi kerajaan, Najib selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno pada Jumaat mengumumkan peruntukan RM20 juta bertujuan menstabilkan harga barang di pasaran.

“Adakah jumlah peruntukan 20 juta itu memadai untuk menstabilkan kenaikan harga barang yang begitu meluas?

“Saya ingat satu hari rakyat Malaysia membelanjakan berbilion untuk beli minyak, beli makanan, bayar bil elektrik dan bayar tol. Jadi, adakah 20 juta itu memadai?” soal Kadir mengulas tentang peruntukan yang diumumkan Najib itu.

Kadir turut menggesa Kerajaan Pusat supaya bertegas dalam isu kenaikan harga barang dengan mengenakan hukuman lebih berat.

Dalam pada itu wartawan veteran itu juga mahu kerajaan sedia ada mementingkan hak rakyat dan bukannya bersikap seperti kerajaan sepenuh masa dalam menangani isu-isu yang dibangkitkan.

EZY

 


Pengarang :