NASIONAL

Kenaikan kos sara hidup, Kerajaan Pusat perlu cari jalan selesai bukan alasan remeh

Oleh: Lizawati Madfa

SHAH ALAM 11 JAN : Kerajaan Barisan Nasional (BN) sepatutnya berusaha mencari jalan penyelesaian terhadap kenaikan kos sara hidup rakyat dengan tidak menggunakan alasan remeh.

Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nazree Yunus, berkata alasan kenaikan harga ikan misalnya yang disebabkan keadaan musim tengkujuh tidak wajar dijadikan hujah.

NazreeSebaliknya, Nazree berkata pihak kerajaan perlu menggunakan kepakaran dan sumber yang ada bagi memikirkan penyelesaian kepada sebarang isu yang timbul melibatkan kepentingan rakyat.

“Kejadian musim hujan ini berlaku saban tahun, jadi sepatutnya kerajaan sudah mempunyai pelan tindakan bagi menghadapi keadaan ini agar rakyat tidak terbeban.

“Takkanlah masih perlu menggunakan alasan sama setiap tahun, ini tidak boleh diterima rakyat.

“Apa yang rakyat mahu tahu ialah solusi kepada masalah, bukan alasan,” kata Nazree.

Semalam, Nazree dan beberapa lagi anggota AMK hadir di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bagi menyerahkan memorandum Aduan Rakyat AMK yang diterima Timbalan Ketua Setiausahanya, Datuk Basaruddin Sadali.

ikan hargaBasarudin antara lain menyebut kenaikan harga barang seperti ikan dan sayur-sayuran adalah disebabkan kejadian musim hujan yang kebiasaannya berlaku pada hujung dan awal tahun.

Katanya juga, kenaikan harga barang seperti ini juga berlaku di mana-mana negara di dunia dan bukan sekadar di Malaysia.

EZY


Pengarang :