NASIONAL

Keputusan mahkamah, Anwar lawan Papa Gomo pada 28 Feb

SHAH ALAM 28 JAN: Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur menetapkan 28 Februari depan untuk keputusan kes saman Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap pengendali blog ‘Papa Gomo’ .

Ia berkenaan kes ‘Papa Gomo’ menyiarkan perkataan fitnah dan meletak imej mengaitkan Anwar dalam video seks dengan seorang lelaki di laman itu

ANWAR Mahkamah (1)Hakim Rosilah Yop menetapkan tarikh itu di dalam kamar dengan dihadiri peguam N. Surendran dan Lateefa Koya yang mewakili Anwar dan peguam Jasbeer Singh Kawna yang mewakili Wan Muhammad Azri Wan Deris (defendan).

Surendran ketika ditemui pemberita memberitahu bahawa mahkamah menetapkan tarikh itu untuk keputusan selepas kes berkenaan ditutup hari ini.

Jasbeer Singh pula memaklumkan kepada pemberita pihaknya memohon tarikh baharu untuk memanggil saksi terakhir yang sepatutnya hadir ke mahkamah, bagaimanapun ia dibantah peguam plaintif (Anwar) dan mahkamah memutuskan kes itu ditutup,” katanya dipetik Bernama.

Pada 21 Mac tahun lepas, Anwar memfailkan saman menuntut ganti rugi berjumlah RM100 juta kerana mendakwa Wan Muhammad Azri menyiarkan empat siri perkataan fitnah di laman blog berkenaan pada 16, 17, 19 dan 20 Mac 2013.

Selain ganti rugi am, teruk, teladan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah, beliau memohon satu perintah injunksi bagi menghalang defendan terus menerbitkan perkataan fitnah dan imej berkenaan.

Prosiding perbicaraan yang bermula semalam telah memanggil dua saksi plaintif termasuk Anwar dan seorang saksi defendan iaitu Wan Muhammad Azri memberi keterangan.
EZY


Pengarang :