SELANGOR

Kerajaan pusat perlu tangani kenaikan harga makanan kantin sekolah

SHAH ALAM 8 JAN: Kerajaan pusat perlu mengawal harga makanan di kantin sekolah bagi mengelakkan ibu bapa mengalami bebanan dengan kenaikan kos sara hidup di negara ini.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, berkata kerajaan pusat perlu memikirkan kaedah untuk membantu ibu bapa bagi memastikan pembelajaran anak-anak tidak terjejas.

hari guru halimah pc 01Katanya, kenaikan harga makanan memberikan kesan mendalam kepada golongan berpendapatan rendah dan miskin.

“Pendidikan adalah perkara asas dalam kehidupan termasuk aspek pemakanan. Bagaimana murid dapat belajar jika terpaksa mengikat perut, sedangkan makanan adalah keperluan asas.

“Kerajaan pusat perlu memikirkan apa sahaja untuk mengambil tindakan bagi memastikan mutu pendidikan tidak terjejas,” katanya yang dipetik daripada Sinar Harian.

Sebelum ini, Pengerusi Biro Kepenggunaan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Yahya Sahri menggesa kerajaan pusat bertindak mengatasi masalah kenaikan harga makanan di kantin sekolah dengan melupuskan sewa yang dikenakan kepada pengusaha kantin.

Hal itu supaya bebanan kos yang terpaksa ditanggung pengusaha dapat diringankan dengan syarat kualiti makanan dan harga makanan dijual mereka perlu baik dan murah.


Pengarang :