Selangorkini
KENYATAAN MEDIA

Khairy tertekan dengan langkah politik PKR

Oleh : G Manivanan

Ketua Pemuda Umno, Y.B Khairy Jamaluddin tidak dapat menyembunyikan tekanan dengan langkah politik Parti Keadilan Rakyat hari ini.

Rakyat secara umum mengetahui Parti Keadilan Rakyat (Keadilan), dengan dukungan Parti Islam SeMalaysia (PAS) dan Parti Tindakan Demokratik(DAP) telah bersetuju bersama atas semangat Pakatan Rakyat untuk meletakkan Ketua Umum Keadilan, Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Dewan Undangan Negeri N25 Kajang, yang kosong akibat perletakkanjawatan Saudara Lee Chin Cheh.

KHAIRYReaksi pantas Khairy Jamaluddin sebagai selebriti media sosial telah dijangka, dengan segera memperolok-olokkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim atas keputusan tersebut yang secara jelas mendedahkan bahawa Umno Barisan Nasional cuba mengalihkan perhatian rakyat yang berminat untuk mengetahui senario politik di Selangor ini. Saya tidaklah memandang berat komen kosong dari Khairy Jamaluddin tersebut, tetapi inilah bentuk tekanan awal yang dizahirkan oleh pimpinan Umno Barisan Nasional.

Semenjak awal lagi, Umno Barisan Nasional telah cuba membina persepsi negatif terhadap perkembangan tersebut melalui tweet-tweet dan sebaran media sosial kerana menyedari impak atas penyertaan Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke dalam kancah politik Selangor secara khususnya, yang hampir pasti memberi pukulan lebih hebat kepada mereka pada masa ini sudah tidak lagi relevan di Selangor.

Anwar Mahu Jadikan Selangor Sebagai Model Pentadbiran Di Putrajaya

Memang wujud tekanan dan persepsi berbeza dari semua golongan, dan Keadilan berbesar hati untuk menerima perbezaan tersebut. Benar akan berlaku sebuah Pilihanraya Kecil yang menurut sesetengah pihak, sebagai membazirkan wang rakyat, namun, meneliti keperluan dan
permintaan untuk menyediakan perkhidmatan lebih efektif kepada rakyat maka Dato’ Seri Anwar Ibrahim telah mengambil langkah progresif dan berani sebagai persediaan Selangor menjadi model pentadbiran di Putrajaya kelak.

manivannamTindakan ini mungkin tidak popular, tetapi Keadilan meyakini ianya adalah strategi terbaik dan penuh perancangan serta dedikasi supaya apa yang diperjuangkan selama ini kembali ke landasan yang tepat dan ini adalah harga yang perlu dibayar untuk sebuah perubahan. Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan Keadilan komited dengan janji untuk sebuah pentadbiran yang lebih telus dan berani walaupun berdepan kritikan dan teguran.

Pentadbiran Pakatan Rakyat yang memasuki usia enam tahun di Selangor serta Pulau Pinang bukanlah seperti anak-anak kecil yang merangkak. This child is growing, dan bersedia menempuh fasa baru yang lebih matang dan mencabar. Dato’ Seri Anwar Ibrahim kini adalah pemimpin, yang bersedia berkongsi pengalaman luasnya di dunia politik untuk manfaat bersama rakyat Selangor. Kini, beliau berpeluang berperanan lebih jelas dalam pentadbiran Pakatan Rakyat Negeri Selangor.

Hubungan Pakatan Rakyat Erat Dan Tidak Mudah Goyah

Keadilan menelusuri lima belas tahun penubuhannya dengan isu dan cubaan politik yang pelbagai. Malah dari tempoh waktu itu, enam tahun parti ini membina setiakawan dan pakatan yang erat dengan PAS dan DAP. Keadilan menerima baik perbezaan pendapat dan yakin bahawa hubungan ini sangat erat dan tidak mudah goyah dek satu lagi cubaan politik baru.

Saya menyedari wujud usaha untuk menggeserkan hubungan erat dalam Pakatan Rakyat, namun meyakini bahawa setiakawan yang terbina sejak
penggal yang lalu akan menjadi sandaran untuk Pakatan bersama menempuh sekaligus meningkatkan kembali pemahaman dan keyakinan rakyat terhadap matlamat kami.

Iltizam untuk memberikan reformasi pentadbiran kepada rakyat Malaysia, nyata mengatasi segala-galanya. Keadilan bersama PAS dan DAP tidak akan layu dek kerana label-label dan momokan kosong yang menjadi acahan Umno Barisan Nasional bagi mengalih isu semasa. Serta Khairy, dalam peranan sebagai Ketua Pemuda Umno dan Menteri Belia Sukan tidak harus ghairah menjadi populis, sedangkan pentadbiran Kerajaan Persekutuan UMNO Barisan Nasional lebih tenat dan melupakan kepentingan dan kebajikan rakyat.

Khairy boleh memilih untuk menghiburkan pengikutnya di laman sosial dan menjadi selebriti politik, tetapi jangan sesekali cuba
menyembunyikan tekanan dan keresahan dengan penyertaan Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Dewan Undangan Negeri Selangor. Tekanan Khairy begitu dirasai, dan saya yakin tekanan ini sedang membara dan sedikit masa lagi Umno Barisan Nasional akan berhabis-habisan menyerang peribadi calon Keadilan di N25 Kajang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Keadilan komited untuk terus melawan bagi menjadi pemangkin perjuangan rakyat. Lawan Tetap Lawan !

Salam Reformasi

# G Manivanan adalah Ahli Parlimen Kapar


Pengarang :