SELANGOR

Khalid Samad : MAIS patut amal dasar syura bagi selesai isu Islam

Oleh : LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 30 JAN: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mengesyorkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) untuk mengamalkan dasar syura dalam mencari jalan penyelesaian terbaik dalam isu berkenaan Islam.

Khalid berkata, MAIS harus mengamalkan syura bukan sahaja atas dasar undang-undang mewajibkannya tetapi ia adalah pendekatan terbaik seperti disarankan Allah di dalam Al-Quran.

khalid samad white pc 02Katanya, dengan ada perbincangan dan syura, maka satu tindakan tepat serta dipersetujui pihak berkenaan dapat dicapai seterusnya mengelakkan sebarang kesilapan yang mampu menggugat kesejahteraan masyarakat berbilang kaum juga agama.

“Dengan syura, ia dapat menjamin matlamat kerajaan pilihan rakyat, selain institusi agama dan raja diselaras serta dijayakan bersama.

“Ini akan menghasilkan perpaduan dan kesatuan, bahkan seharusnya itu yang diinginkan dan bukan sebaliknya,” katanya dalam sidang media yang diadakan di pejabatnya, di sini, hari ini.

mais logoPengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa baru-baru ini menyangkal kenyataan Khalid bahawa mereka diperalatkan pihak tertentu termasuk Umno dalam isu rampasan kitab Bible di Damansara Kim, Petaling Jaya.

Khalid dalam sidang media sama menjelaskan bahawa kenyataan yang dikeluarkannya adalah satu teguran dan peringatan bukan tuduhan seperti dinyatakan Adzib.

Pada 2 Januari lalu, premis Persatuan Bible Malaysia di Damansara Kim diserbu dan 351 kitab Bible versi bahasa Melayu dan Iban dirampas kerana menggunakan kalimah Allah.

-NFN-


Pengarang :