Selangorkini
NASIONAL

Kos hidup meningkat, wajar gaji minimum naik RM1,200

Oleh: Mohd Ezli Mashut

KUALA LUMPUR 8 JAN: Cadangan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menuntut kerajaan pusat menaikkan kadar gaji minimum daripada RM900 kepada RM 1,200 wajar bagi membantu golongan pekerja swasta berhadapan kos kenaikan sara hidup yang semakin tinggi.

Senator Dewan Negara, Syed Shahir Syed Mahmud, berkata kadar RM1,200 itu sebenarnya masih lagi kecil jika dikira daripada jumlah keseluruhan kos kenaikan sara hidup di negara ini.

Syed Shahir Syed MohamudKatanya, realiti untuk pelaksanaan jumlah RM1,200 itu memerlukan kesungguhan semua pihak kerana jumlah gaji minimum RM900 sebelum ini berhadapan dengan pelbagai cabaran daripada pihak majikan dan kerajaan.

“Jumlah RM900 gaji minimum ditambah elaun sara hidup (Cola) RM300 sebulan perlu diberi kepada pekerja swasta dan kerajaan memandangkan kos sara hidup semakin meningkat,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, hari ini.

Beliau berkata, majikan perlu merancang untuk memberikan elaun lain kepada pekerja seperti elaun makanan supaya kebajikan mereka terjamin.

“Selain itu, gaji pokok dengan elaun tambahan ini dapat mengurangkan kos sara hidup dan hal ini penting untuk diri dan keluarga pekerja,” katanya.

Sebelum ini, MTUC menuntut kerajaan pusat menaikkan kadar gaji minima daripada RM900 kepada RM 1,200.

Timbalan Presiden MTUC, Abdullah Sani, berkata perwakilan menggesa gaji minimum RM900 di Semenanjung Malaysia dan RM800 bagi Sabah dan Sarawak dikaji semula dalam mesyuarat MTUC, pada 22 Disember lalu.

Abdullah Sani yang juga Ahli Parlimen Kuala Langat, berkata laporan Bank Dunia pada 2013 menyatakan bahawa Malaysia mampu untuk melaksanakan gaji minimum RM1,200 sebulan.

-NFN-


Pengarang :