Selangorkini
SELANGOR

MB: Red Giants sasar julang 2 piala

SHAH ALAM 15 JAN: Pasukan bola sepak Selangor Red Giants mensasarkan untuk menjulang dua trofi dalam saingan pada 2014 ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata beliau mahu Red Giants kembali kepada reputasi sebenar dan terbaik selaku jaguh bola sepak tanah air.

11web“Saya harap kita dapat julang dua piala itu pada misi kita tahun ini. Paling mustahak, saya mahu Misi 33 (Piala Malaysia) berakhir dengan kejayaan kerana kita sinonim dengan piala keramat itu.

“Sasaran yang diletakkan relevan dan mampu dicapai, memandangkan pasukan ini akan dibimbing bekas pemain (Mehmet Durokovic) yang tekad mengembalikan zaman kegemilangan Selangor,” kata Abdul Khalid.

Beliau berkata demikian pada Majlis Memperkenalkan Pemain dan Pelancaran Jersi Selangor di SACC Mall, Shah Alam, semalam.

Durakovic dilantik sebagai ketua jurulatih merangkap pengurus pasukan sambil dibantu P Maniam (penolong jurulatih), Rosedy Nadzir (pegawai media), Mashiedee Sulaiman (jurulatih kecergasan), Robert Graskoski (jurulatih penjaga gol), Khidir Abd Karim Alfadl Ali (fisioterapis), Othman Saad (juruurut) dan Zurshydee Abu Samah (kitman).

12web

Hanya lapan pemain musim lalu yang dikekalkan iaitu Bunyamin Umar, Shukur Jusoh, Raimi Md Nor, K Gurusamy, S Kunanlan, Afiq Azmi, S Veenod dan Fittri Shazwan Raduwan.

Seramai 11 pemain tempatanbaru yang dibawa masuk pula ialah Syamim Othman, Shazlan Alias, Azmi Muslim, Shahrom Kalam, Hazwan Bakri, Abdul Hadi Yahya, Rizal Fahmi Rosid, P Rajesh, A Thamil Arasu, Hamsani Ahmad dan Farizal Marlias.

Empat pemain import baru terdiri daripada Paulo Rangel dan Junior Aparecido Guimaro De Souza dari Brazil, Steve Pantelidis dari Australia dan Andik Vermansah dari Indonesia.

Manakala satu-satunya pemain dari skuad Piala Presiden Selangor yang turut dipanggil berlatih sepenuh masa bersama skuad Liga Super musim ini ialah K Satish yang bakal menyarung jersi No 31.

MehmetSementara itu, Durakovic, 49, menyambut positif cabaran yang dilontarkan Abdul Khalid untuk cuba memenangi dua piala musim ini selepas Selangor gagal menjulang sebarang piala dalam pertandingan tempatan sepanjang tiga musim selepas kali terakhir menjulang trofi Liga Super pada musim 2010.

“Apa yang boleh saya katakan, para pemain saya akan memberikan kepada Selangor dan pihak pengurusan, 100 peratus komitmen di dalam dan luar padang. Kami pasukan terdiri daripada pemain muda dan baru mula membina pasukan. Jadi ia mengambil masa.

“Tapi sepanjang tujuh minggu mengendalikan pasukan, setakat ini saya lihat semua pemain memberikan komitmen yang tinggi. Mereka muda tetapi memiliki sikap cukup profesional.

“Saya mahu membawa semula Selangor yang dulu, mengembalikan sokongan peminat, mencetuskan semula keghairahan di kalangan para pemain Selangor dan menarik semula penyokong ke stadium.

Saya beri jaminan dan juga berjanji bahawa setiap pemain saya akan beri 100 peratus komitmen pada setiap perlawanan,” ” kata Durakovic yang menggantikan jurulatih musim lalu, Irfan Bakti Abu Salim.

Durokovic berharap semua penyokong Selangor hadir semula ke stadium untuk menyaksikan pasukan Red Giants bermain.

“Selangor sebuah kelab yang besar dan negeri yang cukup mengagumkan. Secara jujurnya Selangor perlu berada di kedudukan teratas bola sepak Malaysia.

“Kita kena kembalikan keghairahan bola sepak Selangor tetapi ia mengambil masa. Walaupun pasukan musim ini tidak ramai bintang, tapi kami akan berusaha sebagai satu pasukan dan keluarga,” kata Durokovic.

mohd-bunyamin-umarSementara itu, Bunyamin yang dilantik sebagai kapten baru Selangor menggantikan Asraruddin Putra Omar yang berhijrah ke Johor Darul Ta’zim (JDT) secara peribadi meletakkan sasaran sekurang-kurangnya satu piala mampu dijulang Selangor musim ini.

“Secara peribadi, sasaran saya ialah untuk menjulang satu piala dan menduduki empat kedudukan teratas Liga Super. Apa pun dua piala yang disasarkan Presiden FAS itu saya anggap sebagai cabaran untuk kami secara realistiknya perlu faham yang kami perlu bersungguh-sungguh untuk mencapainya musim ini.

“Saya tak mahu melihat perbandingan pasukan Selangor 2013 atau 2014 yang mana lebih kuat. Tapi saya melihat komitmen pemain musim ini lebih baik berbanding musim lalu kerana setakat tujuh minggu ini, saya tak nampak ada rakan-rakan yang bersikap sambil lewa dan tidak memberikan komitmen tinggi ketika di padang,” kata Bunyamin dipetik dari Laman Web Persatuan Bola Sepak Selangor.

Selangor akan membuka kempen Liga Super 2014 bertemu T-Team di Stadium MBPJ, Kelana Jaya, jam 4.45 petang Sabtu ini.

EZY


Pengarang :