SELANGOR

MBSA beri payung percuma kepada pembayar cukai taksiran

Oleh : LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM 17 JAN : Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan menghadiahkan payung secara percuma kepada setiap pemilik harta yang menjelaskan cukai taksiran dengan mematuhi syarat ditetapkan.

Timbalan Pengarah Korporatnya, Shahrin Ahmad, berkata pemilik harta yang layak untuk menerima payung perlu membuat pembayaran cukai taksiran untuk tempoh setahun (2014) dengan jumlah melebihi RM100 serta tidak ada tunggakan bagi tahun sebelum ini.

Shahrin berkata, MBSA juga menyediakan 44 saluran bagi memudahkan orang ramai menjelaskan cukai taksiran antaranya pembayaran di Kaunter Utama, Wisma MBSA dan Pejabat Cawangan MBSA di Kota Kemuning, Sungai Buloh dan Setia Alam.

MBSA-Shahrin Ahmad“Pemegang harta juga boleh menjelaskan bil cukai taksiran mereka di semua kaunter Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Negeri Selangor dengan secara tunai sahaja.

“Pemegang harta juga boleh menjelaskan bil cukai taksiran di pusat agensi setempat seperti Pejabat Pos bagi kawasan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya; Tenaga Nasional Berhad dan Telekom Malaysia Berhad bagi kawasan Shah Alam sahaja dengan membawa bersama bil cukai taksiran yang asal, pada atau sebelum 28 Februari ini,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Shahrin turut mengingatkan pemegang harta di kawasan pentadbiran MBSA untuk menjelaskan cukai taksiran bagi penggal pertama bagi mengelakkan tindakan diambil terhadap mereka yang gagal melunaskan bayaran cukai taksiran, sebelum atau pada tarikh 28 Februari ini.

“Pembayaran cukai ini penting bagi membolehkan MBSA menguruskan kutipan sampah domestik, pembersihan kawasan dan menyelenggara infrastruktur awam seperti jalan, lampu jalan, longkang serta membina lebih banyak taman awam serta taman permainan.

“Melalui kutipan cukai taksiran ini juga dapat membantu MBSA untuk menguruskan bandar raya Shah Alam dengan lebih cekap dan efisyen, sekali gus memberi keselesaan, kesejahteraan serta keharmonian hidup masyarakat khususnya yang bermastautin di sini,” katanya.

Saluran lain yang disediakan MBSA adalah di semua cawangan Bank Simpanan Nasional, Ambank dan Bank Muamalat yang perlu dijelaskan secara tunai sahaja, manakala pembayaran di Agro Bank, Affin Bank, Bank Islam dan EON Bank boleh dijelaskan secara tunai atau cek.

MBSAPemegang harta juga boleh membuat pembayaran menggunakan cek, wang pos, kad kredit dan ‘charge card’ seperti Master Kad, Visa, America Express dan Dinners Club.

Selain itu, bayaran cukai taksiran juga boleh dijelaskan secara atas talian di www.mbsa.gov.my, www.maybank2u.com, www.payonline.com.my, www.mbfcards.com, www.citibank.com, www.ambg.com.my, www.rhbbank.com.my, www.bizchannel.com.my, www.hsbc.com.my, www.cimbclicks.com.my, eonbank.com.my, www.phebank.com.my dan www.i-muamalat.com.my.

MBSA turut menyediakan perkhidmatan pembayaran dan pertanyaan baki cukai taksiran melalui laman sesawang MBSA di alamat www.mbsa.gov.my.

Sebarang pertanyaan berhubung cukai taksiran boleh hubungi Jabatan Pengurusan Hasil dan Pelaburan MBSA di talian terus 03-5522 2882 atau 03-5510 5133 sambungan 1520 atau 1521 atau 1522 atau 1477.

-NFN-


Pengarang :