SELANGOR

MBSA iktiraf komuniti laksana amalan 5S MBSA

Oleh : LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM 11 JAN: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) terus unggul bergelar satu-satunya pihak berkuasa tempatan (PBT) yang memberi pengiktirafan kepada komuniti yang menjalankan aktiviti amalan 5S.

Timbalan Pengarah Korporatnya, Shahrin Ahmad, berkata program pengiktirafan pensijilan kepada komuniti itu adalah salah satu program tanggungjawab terhadap sosial (CSR) MBSA kepada komuniti di bawah pentadbiran majlis berkenaan.

MBSA-Shahrin AhmadKatanya, inisiatif itu juga khusus dilaksanakan bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap kebaikan dan kepentingan Amalan 5S.

“Amalan 5S adalah pengetahuan teknikal dan praktikal untuk penambahbaikan di dalam kehidupan seharian khusus untuk memantapkan sistem kerja dan persekitaran yang lebih kondusif dalam kehidupan harian.

“Kejayaan MBSA dalam mengamalkan Amalan Persekitaran 5S ini juga menjadi contoh atau ‘benchmark’ kepada organisasi lain dan kejayaan ini dikongsikan bersama komuniti di bawah pentadbiran MBSA,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Shahrin berkata, program yang bermula pada tahun 2012 itu membabitkan penyertaan sembilan organisasi dan syarikat yang beroperasi di bawah pentadbiran MBSA.

“Setiap organisasi atau syarikat yang terbabit ini juga dibantu oleh mentor yang terdiri daripada jabatan di MBSA.

“Antara organisasi dan syarikat yang menyertai program ini adalah Klinik Dr. Rosli Seksyen 18, Hospital Salam Seksyen 19, Sekolah Rendah Kebangsaan Raja Muda Seksyen 4, Rumah Rahmah Seksyen 11, Kelab Warga Emas Seksyen 24, Tadika Nuh’s Ark, Pasar Moden Seksyen 6, Sekolah Intergrasi Seksyen 18 dan Restoran KFC Seksyen 13,” katanya.

Pada 27 Disember lalu, Majlis Penyampaian Pensijilan dan Anugerah Amalan Persekitaran Berkualiti QE5S Peringkat Komuniti 2013 diadakan di Dewan Bankuet, MBSA dan disempurnakan Timbalan Datuk Bandar, Mohtar Hani.

-NFN-


Pengarang :