Nik Nazmi kemuka rayuan APA langgar Perlembagaan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


Nik Nazmi kemuka rayuan APA langgar Perlembagaan

Oleh : MOHD EZLI MASHUT

SHAH ALAM 22 JAN: Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad akan mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan Putrajaya untuk membuat deklarasi bahawa Akta Perhimpunan Aman 2012 melanggar Perlembagaan Persekutuan.

Nik Nazmi yang juga ADUN Seri Setia akan mengemukakan rayuan itu jam 9 pagi, pada 23 Januari ini.


Sebelum ini, Nik Nazmi dituduh mengikut APA 2012 kerana gagal memaklumkan pihak polis 10 hari sebelum perhimpunan Blackout505 di Stadium Kelana Jaya, pada 8 Mei lalu.

niknazmiIni adalah kali pertama satu pertuduhan di bawah APA 2012 akan cuba dibatalkan dan kedudukan APA 2012 di sisi perlembagaan dipersoal.

Nik Nazmi akan diwakili peguam N Surendran dan Syahredzan Johan.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Shah Alam menolak permohonan Nik Nazmi untuk mengetepikan pertuduhan terhadapnya kerana menganjurkan perhimpunan itu.

Nik Nazmi didakwa mengikut Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana gagal memberikan notis yang boleh dihukum di bawah Seksyen 9(5) akta sama yang memperuntuk hukuman denda tidak melebihi RM10,000 jika sabit kesalahan.

-NFN-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION