SELANGOR

Nik Nazmi: Reformasi FAM lebih penting daripada jurulatih berprestij

Oleh: Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 12 JAN: Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memerlukan reformasi menyeluruh bermula penukaran Presiden FAM dan struktur organisasi, liga domestik hingga program pembangunan bola sepak di peringkat akar umbi bagi mengangkat martabat bola sepak Malaysia.

Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata, perubahan itu mesti diinstitusikan dan tidak mengharapkan kekuatan personaliti atau individu semata-mata.

bola-sepak1Nik Nazmi menyambut baik kenyataan daripada Kementeria Belia dan Sukan dan Majlis Sukan Negara yang tidak bersetuju dengan cadangan perlantikan jurulatih yang mahal buat negara.

Katanya beliau merujuk kepada beberapa laporan bahawa FAM sedang mempertimbangkan khidmat bekas jurulatih kebangsaan Jepun, Afrika Selatan dan Nigeria, Philippe Troussier untuk menggantikan K. Rajagopal sebagai jurulatih Harimau Malaya.

Selain itu juga ada laporan yang menyebut Zdenek Zeman (bekas jurulatih Roma, Itali), Bob Houghton dari England, Rudi Voeller dari Jerman dan bekas jurulatih Singapura Radojko Avramovic sebagai calon kerusi panas tersebut.

Sumber-sumber menyebut Troussier meminta lebih RM400,000 sebulan atau RM4 juta setahun untuk memberikan khidmatnya.

nik nazmi“Kita menunggu butir Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara yang dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

“Kita berharap penekanan kepada perubahan radikal dan menekankan matlamat jangka masa panjang, kalaupun tidak 100 tahun dapat dapat dipertimbang Kerajaan Persekutuan,” kata Nik Nazmi dalam kenyataan medianya.

Nik Nazmi berkata, Malaysia perlu belajar daripada Jepun, sebuah negara ketinggalan di dalam bola sepak rantau ini, termasuk dengan negara kita pada era sebelum 1990-an, merancang strategi mengangkat mutu bola sepak negara mereka menggariskan Pelan 100 Tahun.

“Kini, lebih kurang dua dekad kemudian pelan mereka (Jepun) sudah membuahkan hasil apabila Jepun layak ke Piala Dunia berturut-turut sejak 1998 dan kini berada di tangga no 2 ranking FIFA di Asia.

“”Hanya apabila isu itu diselesaikan dan ini memerlukan masa yang lama, kita dapat mempertimbangkan jurulatih kebangsaan berprestij untuk membimbing Harimau Malaya,” katanya.

Skuad bola sepak negara menutup kalendar 2013 berada di tangga ke-154.

Kedudukan terbaru Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA) menunjukkan skuad negara naik empat anak tangga berbanding kedudukan ke-158 bulan lalu.

Pada Januari 2013, skuad Harimau Malaya menduduki tangga ke-158 disusuli 159 pada Februari, 164 (Mac), 163 (April), 161 (Mei) selain kekal pada kedudukan ke-159 dunia pada Jun dan Julai, Ogos (162), September (161) dan Oktober (160).

EZY


Pengarang :