NASIONAL

Pengamal media, anak Mahathir berarak dalam hujan & ‘patahkan pensel’

Oleh Mohd Ezli Mashut

KUALA LUMPUR 4 JAN: Kira-kira 200 pengamal media dan beberapa tokoh terkenal hari ini berarak dalam hujan pada Protes Pensel Merah, dari bangunan Majlis Peguam ke lokasi seorang wartawan dikasari polis dalam himpunan Bersih 3.0.

Marina-PenselAntara tokoh itu ialah anak bekas Perdana Menteri, Datin Paduka Marina Mahathir; bekas Pengerusi Bersih 2.0, Ambiga Sreenevasan; Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dan Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang.

Turut sama hadir menyatakan sokongan adalah Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Nik Nazmi Nik Ahmad; Adun Batu Caves, Amirudin Shari dan Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil.

Protes anjuran Gerakan Media Marah (Geramm) menggabungkan media portal utama di Malaysia membantah penggantungan akhbar mingguan The Heat  dan tuntutan lain.

Sekalipun hujan, acara dimulai dengan pembacaan lapan tuntutan sebelum  mematahkan pensel merah sebagai simbolik bantahan terhadap kongkongan kerajaan ke atas media.

patah pensel

“Pensel merah ini simbol wartawan yang cedera, dikawal oleh budaya, dan dikawal oleh penguasa dalam masyarakat,” kata jurucakap Geramm, Fathi Aris Omar.

DSC_0175

Kemarahan kian dirasai apabila penyair terkenal, Rahmat Haroun mendeklamasi  bait terakhir sajak ‘Peringatan’ karya aktivis Indonesia, Wiji Thukul.

“Dituduh subversif dan mengganggu keamanan, maka hanya ada satu kata: LAWAN!”

GERA

Berbekal semangat membara, pengamal media dan hadirin lain meredah hujan berarak ke Jalan Tun Perak, lokasi insiden seorang wartawan The Sun dikasari  pada himpunan Bersih 3.0 tahun lalu.

Wartawan berkenaan, Radzi Razak yang retak rahang hingga terlantar di hospital akibat kejadian itu turut menyampaikan ucapan berapi.

anasSekalipun ramai mahu protes itu diteruskan beberapa jam lagi, Fathi meminta hadirin bersurai sebagai menghormati polis yang memberi kerjasama baik.

Deklamasi puisi ‘Aku Sebatang Pensel’ yang disampaikan penyair terkenal, Pyanhabib dan busking daripada Nik Jidan menutup protes bersejarah yang pertama kali dilakukan pengamal media tanah air .

Lapan tuntutan kepada kerajaan, parti politik dan petugas media ialah:

Kepada Kerajaan Persekutuan

1. Menarik balik penggantungan akhbar mingguan The Heat dan benarkan ia beroperasi seperti biasa;

2. Siasat semula dengan rapi insiden-insiden keganasan anggota-anggota polis terhadap pengamal media sewaktu perhimpunan Bersih 3.0 pada 2012.

DSC_00823. Mansuhkan permit penerbitan yang diwajibkan mengikut Akta Penerbitan dan Mesin Cetak (PPPA) yang tidak relevan lagi, malah ia dijadikan alat kawalan terhadap kebebasan pengamal media;

4. Membenarkan semua pengamal media membuat liputan di semua majlis kerajaan dan bangunan-bangunan awam untuk keperluan liputan berita.

5. Memohon maaf kepada pengamal-pengamal media atas tindakan-tindakan pencabulan hak kebebasan media selama ini;

media-bebas4Kepada parti-parti politik:

6. Memberi akses yang sama rata kepada semua pengamal media, tanpa pilih kasih, untuk hadir untuk liputan berita dalam aktiviti atau sidang media masing-masing.

Kepada semua media dan wartawan:

7. Mengamalkan etika kewartawanan, yang dianggap piawaian dunia, demi memberikan liputan berimbang dan adil kepada semua;

8. Mendukung semangat kebebasan, keadilan dan hak-hak asasi manusia.

– EZY FZL

 


Pengarang :