Selangorkini
NASIONAL

Polis salah muat naik gambar, kredibiliti dan integriti terus dipersoal

ccsb-ads

Oleh: Siraj Zaini

SHAH ALAM 2 JAN: Permohonan maaf polis memuat naik gambar anggotanya cedera semasa Himpunan Turun pada 31 Disember lepas tidak mencukupi tanpa memberikan penjelasan munasabah kepada umum.

Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil, berkata kecuaian itu tidak wajar kerana ia memberi pelbagai persepsi buruk kepada masyarakat mengenai perkara sebenar yang berlaku.

Polis FB“Perkara macam ini perlu diambil serius, polis sebagai badan berkuasa negara ini tidak boleh membenarkan berita yang tidak sahih untuk disebarkan.

“Sebab kalau ia tidak sahih dan tidak disahkan kesahihannya dan disebarkan, ia adalah sama seperti menyebarkan berita palsu,” katanya ketika ditemui Selangor Kini, hari ini.

Fahmi berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan polis di dalam laman sosialnya yang bertajuk Ralat : Kesilapan Memuatnaik Gambar Anggota Polis Cedera.

polis maafLaman sosial Facebook Polis mengeluarkan kenyataan maaf berhubung kesilapan memuat naik gambar anggotanya yang cedera semasa menjalankan tugas semasa malam sambutan berkenaan, kelmarin.

Polis dalam kenyataannya menyatakan tidak mempunyai sebarang niat untuk mengeruhkan keadaan dan mengakui kelemahannya di laman sosial rasmi pasukan keselamatan itu.

Namun, gambar anggota polis yang didakwa dicederakan dipadamkan terlebih dahulu sebelum kenyataan maaf dikeluarkan di media sosial berkenaan.

Katanya, kesilapan sedemikian hanya menampakkan polis sebagai sebuah badan tidak bebas dan dipengaruhi sifat kepartian secara lebih jelas lagi.

“Sebagai sebuah badan neutral, polis tak perlu tunjuk sifat kepartian, jika polis ambil gambar daripada ‘cybertrooper’ Umno, maka kita kena tanya polis.

“Adakah ini Prosedur Operasi Standard (SOP) yang biasa dilakukan polis mengenai media sosial, dan jika ia, adakah ia mengikut piawaian antarabangsa, kerana ia menjejaskan status neutral polis,” katanya lagi.

EZY


Pengarang :