Selangorkini
NASIONAL

‘Profesor kangkung’ dijangkiti ‘sindrom bebalisme’ putar belit sejarah negara

Oleh : NAZLI IBRAHIM

PUCHONG 6 JAN: Tindakan segelintir ahli akademik yang sengaja mengeluarkan fakta songsang untuk mengelirukan pemikiran masyarakat dianggap sebagai ‘profesor kangkung’ yang dijangkiti ‘sindrom bebalisme’.

Bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Profesor Dr Syed Husin Ali, berkata fakta yang dikemukakan ‘profesor kangkung’ itu bukan sahaja mencerminkan kegagalan menerima hakikat sebenar tetapi turut merugikan nilai sejarah dengan menyeleweng fakta penting.

“Ada di kalangan ‘profesor kangkung’ yang mengatakan kita tidak pernah dijajah. Kenyataan itu bukan sahaja mencerminkan sikap hendak menafi kenyataan tetapi mewujudkan sikap bebalisme iaitu bebal,” katanya.

syed husin ali 01Dr Syed Husin berkata demikian ketika menyampaikan ceramahnya dalam Kursus Merdeka Rakyat yang diadakan di Pusat Reformasi Demokrasi dan Inisiatif Sosial, di sini, semalam.

Dr Syed Husin berkata, sesuatu bangsa yang berada dalam cengkaman penjajahan bangsa lain akan menyebabkan mereka kehilangan kuasa dan martabatnya berada di bawah golongan bangsa penjajah itu.

Katanya, jawatan politik dan jawatan penting dalam pentadbiran juga dikuasai golongan bangsa penjajah, sekali gus mereka yang dijajah itu kehilangan kuasa mentadbir dan memerintah.

“Mereka yang dijajah tidak dapat menentukan arah tuju politik sendiri dan akhir sekali ekonomi serta sumber kekayaan negara itu juga dikuasai penjajah. Kekayaan itu bukan untuk yang dijajah tetapi untuk yang menjajah.

“Ini mendorong untuk mencapai kemerdekaan supaya daripada segi politik kita mempunyai kuasa sendiri untuk menentukan arah tuju negara. Begitu juga daripada segi ekonomi, supaya kekayaan dan hasil bumi negara tidak dipunggah keluar oleh penjajah serta dapat digunakan khususnya kepada rakyat bukan hanya golongan bangsawan dan menengah sahaja,” katanya.

Beliau berkata, senario yang berlaku ketika era penjajahan British di Malaysia adalah seperti ciri sebuah negara dan bangsa yang dijajah ibarat yang dinyatakannya itu.

“Kemerdekaan akan menjadi sia-sia jika rakyat masih tidak dapat menikmati sumber kekayaan negara tetapi hanya dimonopoli golongan bangsawan dan kapitalis sahaja,” katanya.

-NFN-


Pengarang :