BERITA UTAMA

Protes Pensel Merah gambaran sebenar perjuangan kebebasan media

Oleh Alyaa Alhadjri

“SIAPA melaporkan protes ni?”

“Dua orang ni lah.”…”Oh! Dua pasangan ni.”

Selepas melaporkan pelbagai protes selama dua tahun, agak aneh pula melaporkan satu protes yang saya sendiri anjurkan, sertai, dan tulis berhubung pandangan ‘pasangan’ saya – seperti kata bos saya tadi.

Sebagai salah seorang sekratariat Gerakan Media Marah (Geramm) yang ditubuhkan berikutan penggantungan akhbar mingguan The Heat, saya amat gembira kerana perjuangan golongan wartawan terus mendapat tempat.

Fathi-Aris-Omar-1024x576Mesyuarat “bidan terjun” di gerai mamak ternyata membuka ruang bagi kami menganjurkan forum, kempen di laman media sosial dan diikuti protes ‘Pensel merah’ pada 4 Januari.

Ia disertai seramai 200 peserta terdiri dari pengamal media, aktivis masyarakat, ahli politik dan penyokong-penyokong perjuangan.

Sokongan wartawan senior serta pengarang yang saya kagumi menyuntik semangat bagi Geramm dan membuktikan kami di jalan yang betul dengan lapan tuntutan yang dibuat terhadap kerajaan serta wartawan sendiri.

Pengarang senior Fathi Aris Omar menerajui Geramm. Beliau menegaskan “pihak berkuasa bukan musuh media” di dalam ucapan penutupnya di perhimpunan tersebut.

Secara tidak langsung, ia menghilangkan rasa gelisah yang menghantui rakan-rakan dari media arus perdana terhadap tuntutan yang dibuat terhadap kerajaan, berikutan Geramm yang dianggap ‘anti kerajaan’.

Ini sebenarnya tanggapan salah kerana kekangan yang dibuat pihak kerajaan ke atas media — melalui Akta mesin cetak dan penerbitan 1984 serta pemilikan media arus perdana di Malaysia.

Seorang wartawan penyiaran, yang tiba hanya setelah kami bersurai, berkata bahawa dia hanya membuat liputan mahkamah tetapi diarahkan membuat liputan “jenayah” menjadikan kami kecewa. Inilah tanggapan yang menular di saluran milik kerajaan.

Etika kewartawanan sewajarnya menjadi teras bagi kesetiaan seseorang wartawan, dan bukannya siapa pemilik media tersebut.

geramm-logoBekas pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenivasen yang berucap di perhimpunan itu berkata, Geramm memperjuangkan lebih dari tindakan penggantungan The Heat yang dibuat Kementerian Dalam Negeri.

“Ini tentang harga diri dan integriti wartawan,” jelasnnya.

Integriti di sini bermaksud memiliki keyakinan untuk menulis tentang sesuatu perkara sehingga ia diterbitkan.

Saya tentu kecewa apabila cerita saya diubah sehingga saya sendiri tidak mengenalinya lagi.

Setakat ini, saya telah bekerja selama empat tahun dari seorang wartawan pelatih sehingga jawatan saya sekarang. Saya gembira dapat mengenali pelbagai pengarang yang terbuka tentang bagaimana sesuatu laporan perlu disiapkan.

Seorang lagi berkata, saya perlu menghasilkan tulisan terbaik sekiranya tidak mahu ‘gulung tikar’.

Pelajaran ini membuatkan saya menghargai diri dan integriti dan ia hanya terhasil sekiranya ada kebebasan akhbar.

geramm-red-pencil9-1024x576 (4)(1)

Laungan “Bebaskan akhbar” dan “berani menentang” kedengaran lantang dan jelas ketika perhimpunan Geramm dan kami akan berjuang sehingga matlamat kami tercapai.

‘Pensel merah’ yang patah melambangkan budaya mengongkong yang diterapkan Kementerian Dalam Negeri beserta lapan tuntutan dari pihak kami.

Mungkin saya idealis, namun saya tidak mahu hanya bekerja untuk gaji bulanan sahaja. Saya berharap rakan-rakan dari media arus perdana tampil bersama-sama menyatakan sokongan terbuka dan seterusnya membawa perubahan kepada kita semua.

* Alyaa Alhadjri ialah wartawan The Ant Daily. Artikel dan gambar dipetik dari portal berkenaan.


Pengarang :