Selangorkini
NASIONAL

Ahli Parlimen DAP lapor polis atas provokasi melampau Umno

KUALA LUMPUR, 19 JAN: Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong dan Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari membuat laporan polis atas provokasi yang berbahaya oleh pemimpin Umno Pulau Pinang yang mengetuai demonstrasi di hadapan Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya, semalam.

Memetik Harakah Daily, antara provokasi yang dilakukan termasuk membawa sepanduk berbaur fitnah dan hasutan seperti ‘DAP musuh Islam’ dan ‘Kerana mulut pemimpin DAP, 13 Mei 1969 terjadi… Mahu lagi kaa?’ serta ucapan yang mengapi-apikan sentimen perkauman dan agama.

stevensimAntara pemimpin Umno Pulau Pinang yang menyertai demonstrasi itu adalah Ahli Parlimen Kepala Batas Datuk Reezal Merican; Setiausaha Umno negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir; bekas Pemuda Umno negeri, Rafizal Rahim dan Sheikh Hussein Mydin.

“Tindak-tanduk mereka adalah perbuatan yang sungguh tidak bertanggungjawab, berunsur hasutan dan bertujuan mencetuskan ketegangan kaum serta huru-hara di kalangan masyarakat berbilang kaum.

“Pada masa sama, kenyataan berkenaan DAP yang tertera dalam sepanduk serta ucapan mereka adalah langsung tidak benar dan dakwaan yang tidak berasas sama sekali,” ujar mereka dalam satu kenyataan.

Katanya, provokasi kaum dan agama serta ugutan Mei 13 yang sering digunakan Umno adalah kerana kegagalan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk mentadbir ekonomi sehingga rakyat terpaksa mengikat perut menghadapi kenaikan barangan yang mendadak.

“Taktik kekecohan dan perkauman digunakan untuk mengalih perhatian daripada perkara yang lebih genting seperti hal ehwal ekonomi, kepincangan pentadbiran kerajaan dan gejala rasuah.

“Rakyat pada masa kini tidak mudah diperbodohkan dan tidak akan termakan dengan sandiwara Umno.

zairil wacana dap“Pada masa sama, kami juga menyeru supaya Umno jangan bertindak seperti pemimpin mereka adalah maksum dan umpama firaun yang tidak boleh dikritik,” katanya.

Kegagalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam mentadbir negara dan kenyataan beliau berkenaan isu ‘kangkung’ menunjukkan beliau langsung tidak memahami kesusahan rakyat.

Dalam sebuah demokrasi, kerajaan yang dipilih rakyat harus bersedia untuk menghadapi kritikan rakyat, khususnya apabila ternyata gagal membela rakyat.

“Oleh itu, Najib serta konconya dalam Umno harus berhadapan dengan realiti dan tidak menyalahkan orang lain serta menggunakan taktik fitnah, hasutan dan ugutan perkauman demi mengalih perhatian daripada kegagalan mereka,” katanya.


Pengarang :