Selangorkini
SELANGOR

Rajiv: Kembalikan ISA, pemikiran ketinggalan zaman

SHAH ALAM 13 JAN: Kenyataan Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar yang menyokong agar terus menggunakan Akta Keselamatan Negeri ( ISA ) untuk tangkapan, jelas menunjukkan minda pengurusan beliau ketinggalan zaman dan bersifat autokratik.

ADUN Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran, berkata nama baik negara jelas terjejas dengan adanya akta zalim seperti ISA ,yang  dihubungkaitkan dengan negara autokratik dan pelanggaran hak asasi manusia.

anti-isaBeliau berkata demikian sebagai mengulas selepas Ketua Polis Negara ( IGP ) menyatakan beliau menyokong untuk mengembalikan ISA untuk meningkatkan kecekapan dalam tangkapan suspek.

“Dengan adanya akta seperti ISA, rejim Umno-BN seringkali memperalatkannya untuk menangkap pesaing politik mereka seperti yang berlaku dalam Operasi Lalang 1987,” kata Rajiv dalam kenyataan medianya.

rajiv bukit gasing 01Beliau berkata, kenyataan KPN yang ingin pengembalian ISA untuk meningkatkan kecekapan penangkapan adalah pandangan pendek tanpa mengambil kira harga yang bakal ditanggung rakyat.

“ISA harus menjadi sejarah negara kita buat selama-lamanya agar hak rakyat tidak akan dihakis oleh mana-mana pihak,” kata Rajiv.

EZY


Pengarang :