NASIONAL

Siasat akaun AG, Rafizi ke Hong Kong selepas Tahun Baru Cina

SHAH ALAM 21 JAN: Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli akan ke Hong Kong selepas perayaan Tahun Baru Cina bagi menyiasat akaun Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Menurutnya, beliau akan tetap ke negara itu walaupun belum menerima surat kebenaran daripada Gani yang dihantarnya pada 19 Disember tahun lalu.

rafizi akaun“Saya akan ke sana selepas perayaan tahun baru cina memandangkan sekarang penduduk Hong Kong sibuk membuat persiapan Tahun Baru Cina. Saya akan cari masa yang sesuai ke Hong Kong,” kata Rafizi dipetik Keadilandaily.

Katanya, sebelum berlepas ke Hong Kong, beliau perlu membuat temujanji terlebih dulu dengan beberapa jabatan dan individu yang berkaitan.

Pada 17 Disember lepas, Rafizi menerima pelawaan Gani yang memberi kebenaran kepada beliau untuk memeriksa akaun banknya di mana-mana negara, termasuk Hong Kong.

Isu ini timbul setelah dakwaan peguam kanan Umno, Tan Sri Shafee Abdullah yang mengaitkan Gani Patail dengan kes sogokan wang dalam isu pertindihan Pulau Batu Puteh.

Pengakuan itu seperti terkandung dalam akuan bersumpah bekas pegawai polis, Datuk Mat Zain Ibrahim.

rafizi-TI-01Mengulas lanjut, Rafizi berkata, setakat ini tiada tindakan oleh Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi menyiasat dakwaan salahguna kuasa dilakukan Gani dalam kes berkenaan.

“Tidak ada tindakan yang dimaklumkan oleh pihak SPRM dan Polis kepada kita. Tiada kes disiasat dan isu ini diam begitu sahaja,” kata Ahli Parlimen Pandan itu lagi.

EZY


Pengarang :