NASIONAL

Ulama perlu jadi jurubicara rakyat bukan ‘simplistik’

Oleh: Mohd Ezli Mashut
SHAH ALAM 8 JAN: Ulama perlu berperanan menjernihkan keadaan rakyat yang berhadapan masalah isu kenaikan kos sara hidup dan pelbagai kemelut akibat kepincangan urus tadbir pemerintah.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid, berkata rakyat mengharapkan ulama menegur pemimpin supaya tidak mengenepikan keresahan rakyat.

“Rakyat mengharapkan kefahaman dan keprihatinan daripada pemerintah dan bila umat hilang arah untuk menyalurkan aduan supaya mereka didengari kerana ulama adalah tempat umat mengharap dan mengadu.

“Suara rakyat, termasuk ahli akademik dan pemimpin politik dalam dan luar kerajaan dikumpul serta disiar di media sepatutnya cukup untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi respon wajar terhadap keresahan rakyat,” kata Azmi dalam kenyataan medianya, di sini, hari ini.

Mohd Azmi Abdul HamidBeliau berkata, tidak timbul isu mahu menggulingkan kerajaan kerana rakyat hanya menuntut supaya kos sara hidup diturunkan.

Katanya, sudah banyak pengajaran dari negara di seluruh dunia apabila rakyat bangkit kerana pemerintah tidak telus dalam membuat keputusan dan akhirnya menambah beban.

“Perkataan mengguling kerajaan dinafi penganjur perhimpunan dan siasatan dijalankan polis.

“Ternyata yang menjadi isu sekarang adalah perhimpunan haram tidak boleh diadakan bukan soal hendak menggulingkan kerajaan,” katanya.

Katanya, adalah tidak wajar ulama bersikap simplistik dengan membuat rumusan daripada maklumat tidak tepat dengan bersandar kepada media lalu mengeluarkan pandangan yang boleh mengelirukan umat dan menegangkan suasana.

“Diharap, ulama dan pemimpin politik menyantuni resah rakyat supaya penyelesaian lebih bermakna dapat dicapai dan supaya mengelakkan emosi saling mencabar dan menuding berterusan,” katanya.

-NFN-


Pengarang :