Selangorkini
SELANGOR

Jais perlu terus anjur perpaduan dengan bukan Islam – Anwar

Oleh Afix Redzuan

KAJANG 15 FEB: Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (Jais) perlu terus menganjurkan isu perpaduan antara umat Islan dan bukan Islam melalui khutbah Jumaat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang, berkata teks khutbah yang baik menyentuh soal akhlak muslim dan kemanusiaan.

DSC_2321“(Jais) siapkan khutbah yang baik, menyentuh soal akhlak muslim dan kemanusiaan. Saya terpaksa puji. Ini permulaan baik,” katanya yang bersolat di Masjid Sungai Sekamat.

Anwar juga menyatakan beliau dipelawa memberi ucapan di sebuah gereja di Kajang dan bersedia berhadapan kontroversi mengenai perkara itu.

“Kebimbangan Islam ialah Kristian nak kelirukan. Kita kena tegas, jangan izinkan…(tapi) kalau cara kita ini sombong, baling batu, hina, siapa yang minat kepada Islam? Dakwah itu keenam melalui hikmah.

DSC_2474“Ahad, saya diminta gereja Kajang. Nanti habislah media serang. Dulu masa dalam Abim (Angkatan Belia Islam Malaysia), saya pernah datang gereja, masa menteri dulu pun pernah.

“Beberapa bulan lalu, pergi jumpa Pope pun kena. Lepas ini media Umno mesti serang saya habis-habisan.

“Saya anggap itu penghormatan sebab panggil saya. Kalau nak dia dengar (mengenai Islam), kena hormat dia,” katanya sambil menegaskan Islam tetap agama rasmi di Selangor.

DSC_2470“…tapi orang Kristian, Buddha tak terjejas,” katanya.

– FZL

 


Pengarang :